• Vi er lei av aldri å bli hørt. Alle beslutninger tas over hodet på oss. Vi har forsøkt alt!

MAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.noBerit Stordal, Hansine Haaland og Perjo Syrjænen selger glass og hjemmestrikkede luer på Torget. Men under den idylliske overflaten er det full splid blant torghandlerne i Bergen. Det toppet seg på generalforsamlingen i Torghandlerforeningen for et par uker siden.— Vi ble rett og slett overkjørt av styret. De svarer ikke på henvendelser, gir oss ikke informasjon, og lar oss ikke være med på beslutninger som angår oss og vår egen arbeidsplass, sier de tre damene. Damene frykter at Torget skal miste særpreget sitt.- Arrangementer som TV 2s direktesendte sommerprogram og installasjoner som mest hører hjemme på tivoli, fører til at vi vanlige torghandlere må vike plass. Våre protester blir ikke tatt hensyn til. Det ser ut til at Torghandlerforeningen er mer interessert i penger enn i det tradisjonelle torg-preget. Trusler om utestenging I forrige uke startet de en egen fagforening, Torgets Handel- og Kulturforening. Den skal være et alternativ til den eksisterende Torghandlerforeningen.- Vi har allerede fått flere henvendelser fra personer som ønsker å være med.De er frustrerte over hvordan den andre foreningen drives, hevder de tre. Men for å få fast plass på Torget, må en være med i Torghandlerforeningen. Etter stiftelsesmøtet i forrige uke, skal flere ha blitt truet med miste plassen sin på Torget hvis de melder seg ut av den gamle foreningen. - Vil miste plassen Styreleder Mette Nora Sætre i Torget AS bekrefter at "det er en forutsetning at en er medlem av Torghandlerforeningen for å få fast plass på Torget". Selv om den nye foreningen skulle få stor oppslutning, vil de ikke bli representert i Torget AS.- Derfor anbefaler vi at de heller bruker kreftene innad i Torghandlerforeningen. Reglene må være slik de er for å forsikre at alle på Torget har lik rett til innflytelse, sier Sætre.Hun avviser blankt at dette er i strid med organisasjonsfriheten.- Nei. Dessuten synes jeg Torget er på rett vei. Foreningen har en jobb å gjøre, med litt uro i rekkene, men det er noe den vil komme gjennom, sier Sætre. "En misforståelse" Styreleder i Bergen Torghandlerforening, Arne Lyngbø, hevder han først fikk vite om den nye fagforeningen i går. - Jeg har ikke så mye å kommentere.Men er det noe som ikke er som det skal, er jeg veldig interessert i å få ryddet opp. Det hele beror nok på misforståelser, sier Lyngbø i en knapp kommentar til Bergens Tidende.Han vil ikke gå inn på kritikken fra de tre damene før etter Torghandlerforeningens styremøte i neste uke.

fakta/Torget

Torget AS: Aksjeselskap startet i september 1999. Ansvarlig for driften av Torget. Bergen kommune eier 51 prosent av aksjene. Resten eies av Bergen Næringsråd og Torghandlerforeningen. Torghandlerforeningen: Organiserer torghandlerne. Har to styrerepresentanter i Torget AS. Alle som driver handel må være med i foreningen for å få fast plass på Torget. Torgets Handel- og Kulturforening: Nys-tartet "fagforening", opprettet som et alternativ til Torghandlerforeningen.

Les også: "Kurten" gir seg etter 50 år

TÅLMODIGHETEN ER SLUTT Perjo Syrjænen (fra venstre), Berit Stordal og Hansine Haaland er lei av å bli overkjørt av Torghandlerforeningen. FOTO: MAGNUS VOLLSET