— 10 prosent av befolkningen i Norge er hordalendinger, men det er veldig få av dem i Eliteserien, 1. divisjon og på landslaget. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Frank Almenning (bildet), daglig leder i Løv-Ham.

I går lanserte Løv-Ham sitt nye «Løveakademi» i Vikinghallen. Et prosjekt i samarbeid med Norsk Toppfotball, Olympiatoppen og TIF Viking.

Etter at fotballsesongen rundes av om en uke, starter de første 180 elevene ved Løveakademiet. 95, 96 og 97-generasjonene blir de første som får nyte godt av det nye opplegget.

— Vi begynner der. Innen to år skal vi ha dekket alle årstrinnene fra 9 til 19 år, sier Stein Arve Lohne, toppspillerutvikler i Løv-Ham.

Fotball og gymnastikk

Løveakademiet blir et supplement utenfor fotballsesongen som skal videreutvikle og foredle utvalgte spillere fra 12 samarbeidsklubber i Hordaland (se faktaboks).

To ganger i uken skal spillerne møtes utenfor sesongen. En fotballøkt og en gymnastikkøkt i regi av TIF Viking i Vikinghallen.

— Klubbene i Hordaland gjør en kanonjobb breddemessig, men vi tror det kan bli bedre. Engasjementet er stort, men det mangler kompetanse, sier Freddy Haugen, prosjektansvarlig for Løveakademiet.

Målet med akademiet er å få bedre fotballspillere, og ikke minst å høyne kvaliteten på både trenerne og treningen som foregår i de ulike klubbene. Det skal gjøres ved at trenerne også deltar på samlingene der de får en form for videreutdanning.

— Et av hovedmålene er at vi kommer inn tidlig i spillernes utvikling med kvalitet på treningen, sier Haugen.

Forlater ikke klubbene

Spillerne som skal delta på Løveakademiet skal fortsatt spille for klubbene de spiller for i dag. Å samle de beste spillerne i for eksempel Løv-Ham og Brann fra tidlig alder, slik man gjør i England, er ikke den riktige strategien, mener Haugen.

— Hvem skulle de spilt mot? Det hadde ikke vært noe poeng å vinne hver kamp 15-0. Vi tror det er lurest at spillerne forblir i de klubbene de er i, og at vi skaper kvalitet i hverdagen deres der. Det er ikke noe poeng at de må reise to timer for å trene heller, sier Haugen.

Vil lage atleter

Norsk Toppfotball skal bidra med treningsopplegg og verktøy for å styre treningen. Blant annet er det i ferd med å bli utarbeidet konkrete mål for hvilke ferdigheter spillerne må inneha i en viss alder.

— Jeg kan se på en 16-åring hvilke ferdigheter han innehar som holder eliteserienivå, og hvilke som ikke gjør det. Den type kunnskap må vi sette i system, sier Lohne.

Olympiatoppen og TIF Viking skal bidra til prosjektet med mer ordinær gymnastikk. Poenget med de ukentlige samlingene i Vikinghallen er å lære unge fotballspillere opp i basisferdigheter. De må være atleter i tillegg til fotballspillere, er mantraet.

— Vi skal ta oss av trening i motorikk, rytme, koordinasjon, balanse, bevegelighet og tøying. Alt dette er viktig for en fotballspiller. I tillegg er vi opptatt av at treningsvolumet skal øke, de som lykkes har ofte trent mye fra de var 8-16 år, sier Roger Gjelsvik, daglig leder i Viking.

— Målet med prosjektet er å utvikle fotballspillere med bedre ferdigheter. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ha like gode fotballspillere som Nederland og Frankrike, sier Lohne.

ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ
Bergens Tidende