Snart fire døgn er gått siden Anja Weløy Aarseth (21) parkerte bestemorens Toyota Yaris ved inngangen til turløypen som går over byfjellet Aksla.

Lørdag ettermiddag ble en kvinne politiet tror er 21-åringen, funnet død like ved en tursti, ca. 300 meter fra utkikksrestauranten Fjellstua.

Kartlegger alle bevegelser

Politiet mener kvinnen ble drept, og har åpnet full drapsetterforskning. En av politiets hovedoppgaver blir å skaffe seg oversikt over alle som befant seg på byfjellet onsdag ettermiddag.

Politiet har bedt om at alle som var på fjellet, sender dem en mail og beskriver hvor og når de befant seg på Aksla, og hva de hadde på seg.

Politiadvokat Yngve Skovly bekrefter nå at de vil samle inn DNA-prøver fra alle menn som var på Aksla da Aarseth forsvant.

— I første omgang vil vi be vitner som er inne til avhør om de samtidig ønsker å avgi en spyttprøve. Dette er ment som en sjekk av alibiet, og det handler om å utelukke at vedkommende har noe med drapet å gjøre, sier Skovly.

Vitner som er blitt avhørt, blir kalt inn på nytt for å sikre også deres DNA, ifølge ham.

Kun menn

Foreløpig har politiet ikke konkretisert hvilket tidsrom de ønsker å skaffe seg oversikt over.

— Det jeg kan si er at vi er interessert i alle bevegelser på fjellet onsdag ettermiddag.

- Er det kun menn det er aktuelt å samle inn DNA-prøver fra?

— Erfaringsmessig er det slik at når det gjelder denne typen alvorlige handlinger, så vil det være menn som står bak.

Hensikten med innsamling av DNA-prøver, er å sjekke om noen av dem samsvarer med DNA-materiale fra gjerningsmannen på offeret eller åstedet.

Brukt i Os-drapet

Under etterforskningen av drapet på Hilda Feste i Os, gikk også politiet til det skritt å samle inn DNA-materiale fra menn i området. Feste ble drept 1. nyttårsdag, og politiet begynte innsamlingen 20. januar.

Den foregikk ved at personene ble bedt om å avlegge en spyttprøve på en vattpinne. Prøven ble deretter analysert ved Folkehelseinstituttet. Totalt 200 prøver ble analysert.

Skovly opplyser også at politiet har satt i gang arbeidet med å samle inn overvåkingsbilder fra hele Ålesund.

— Det er bedre å gå bredt ut og samle inn materiale fra et stort område enn å risikere at bilder blir slettet før vi får kontroll på dem, sier politiadvokaten.

Ikke kontroll på kjøretøy

- Hvor god oversikt har dere over biler som har vært i området?

— Der har vi ikke god oversikt, men vi arbeider blant annet med å samle inn overvåkingsbilder. Blant annet finnes det kameraovervåking ved Fjellstua, sier Skovly.

Søndag ettermiddag hadde politiet fått rundt 300 tips fra publikum. Flere av tipsene er vurdert som så interessante at politiet har funnet det hensiktsmessig å innkalle til avhør.

Ved 16.15-tiden søndag, ble den omkomne kvinnen båret ut av skogsområdet og kjørt bort. Hun skal etter planen obduseres mandag. Først da vil politiet trolig kunne si noe om dødsårsaken.