• Jeg håper inderlig vi kan hjelpe guttene til en trygg tilværelse. De har mistet mor, hjemmet er plukket i stykker... Faren har sviktet dem på det groveste.

Aud Karin Rønnestad, drapsofferets mor, sitter på skrå i vitnestolen. Med sin tidligere svigersønn, drapstiltalte Trond Ramsland, et par meter unna.

Hun har fortalt retten om det uvirkelige: Datteren er drept av eks-mannen og faren til deres to felles barn. Nå er det hun og mannen som er tenåringsforeldre.

— Det er bare på en måte... Sjokk og fortvilelse.

Hun har vært tapper lenge, men nå tar det på.

Ramsland svelger tungt. Han blunker i ett sett. Fester blikket i veggen. Det er ingen i rettssal 4b som ikke er grepet av stemningen.

- Trond fikk problem

Tidligere har Rønnestad forklart seg om en kjekk og hyggelig svigersønn som familien satte pris på.

Hun har fortalt om kjærligheten mellom ham og Ingse. Og hvordan de feiret med champagne da den første gutten deres kom til verden.

Men ting begynte å endre seg. Datteren sa ikke mye, men foreldrene skjønte mer etter hvert.

— Ingse var en veldig stolt jente. Men plutselig kom hun hjem og begynte å gråte. Det var problemer.

— Trond fikk problemer som vi ikke skjønte. I kaffeselskaper trakk han seg bort, og kunne sitte å stirre i veggen og mumle for seg selv. Min svigerinne sa det en gang, hva er galt med Trond?

Sammen med ektemannen Odd prøvde Aud Karin å hjelpe til da svigersønnen ville skilles.

— Han var skrekkelig sjalu og beskyldte Ingse for utroskap med flere av sine venner. Vi ba dem om å snakke om problemene.

Ingse rømte

Forholdet ordnet seg tilsynelatende. Senere ble Ingse gravid på nytt. Men det var ingen idyll. Problemene vokste. Sommeren 1995 toppet det seg.

— Hun ringte meg mange ganger den uken. Hun var helt fortvilet. Det hadde hendt noe som såret henne veldig, fortalte moren.

En av datterens beste venninner og en kamerat av Ramsland hadde tatt affære. Ingse flyktet til Krisesenteret.

— Hun ringte og sa til meg at jeg ikke fikk vite hvor hun var. - Du liker ikke å lyve. Jeg vet at Trond ringer, og da er det best du ikke vet hvor jeg er, fortalte datteren.

Tiden gikk og Ingse fikk kjøpt en leilighet bare fem minutter fra barndomshjemmet. Det gikk bedre nå, men de gjentatte rettssakene med eks-mannen slet på henne og så ikke ut til å ta noen ende.

— Hun kom ikke gråtende og krypende til oss ved stadighet, men enkelte ganger ble det for voldsomt. «Nå håper jeg det snart er slutt, at det kommer til en løsning», sa hun til meg.

«Pappa har gjort det»

Torsdag 4. mars skulle Ingse forsøke å få til en løsning. Hun var reist til retten for å møte Trond Ramsland. Guttene var hos besteforeldrene.

— Det kommer to menn, utbrøt guttene.

Aud Karin ble stående og se i vinduet. Hun så ektemannen bryte sammen på trappen.

— Nå tror jeg det har skjedd noe leit for «Mosse» er veldig lei seg, sa Aud Karin til guttene og gikk inn på stuen.

— Odd kom inn, satte seg i stolen og tok guttene på fanget. Vet dere gutter, mamma er død.

— Hvordan skjedde det? spurte de.

— Hun ble skutt.

— Da er det pappa som har gjort det, utbryter en av dem.

Etter at bestemoren har forklart seg tar retten pause. På gangen treffer hun Ramslands søster. De gir hverandre en støttende klem.

Både Aud Karin og Odd Rønnestad vil få frem at de har et godt forhold til tiltaltes familie, og at de er opptatt av at guttene skal omgås dem.

VARMT BLIKK: Drapsofferets mor, Aud Karin Rønnestad, sender Trond Ramslands søster, Hege, et varmt blikk. De holder sammen etter tragedien som rammet de to familiene.
MARITA AAREKOL
TUNG DAG: Drapsofferets mor, Aud Karin Rønnestad får en klem av mannen Odd etter at hun forklarte seg i retten i går. – Jeg håper inderlig vi kan hjelpe guttene til en trygg tilværelse, sa hun. Til høyre barnepsykolog Magne Raundalen, som roser besteforeldrenes innsats. FOTO: MARITA AAREKOL