Etter at Mariann Sæther (28) og Tyler Curtis (30) ble kjærester for tre år siden har de vunnet utfor i Brandsethelva fem ganger til sammen. Skal vi tro Curtis er ikke det tilfeldig.

— Vi er utrolig heldige som har hverandre. Mariann er den perfekte treningspartneren, og vi har lært av hverandre siden dagen vi begynte å date og henge sammen. Men dette er bare begynnelsen, vi skal fortsette å gjøre hverandre bedre fremover, sier han.

Reddet chilenske valper

Mariann Sæther har reist rundt i alle verdens elver siden hun startet med elvepadling for ti år siden. Det tok ikke lang tid før proffpadleren ble kjent med sin kanadiske kollega, men det gikk syv år før det smalt på en chilensk elvebredd.

— Det tok litt tid, men det ble en bra timing til slutt, smiler Sæther forelsket.

Da padlerne reiste tilbake til det landstrakte landet for to år siden resulterte det i en akutt familieforøkelse. I det de skulle legge ut med kajakkene oppdaget de nemlig to små hjelpeløse valper. Lille Nevada var forlatt bare fem uker gammel, mens Vesla var stygt mishandlet med kokende vann og inngrodd halsbånd.

— De så bare så stakkarslige ut at vi bare måtte ta dem med, sier Curtis.

Telt hele året

I går løp de to glade blandingstispene rundt på Brandseth og sjarmerte både deltakere, arrangører og publikum. Sæther og Curtis reiser der hvor de beste elvene bærer dem, men selv om de bare er hjemme to måneder året hindrer ikke det hundeholdet.

— Vi tar dem bare med oss hele tiden uansett om vi er i Chile, Canada, Norge, eller andre steder i verden, vi er som en liten lykkelig familie, forklarer Curtis.

For å spare penger på alle reisene har padlerne funnet ut at det er lurt å droppe hotell, og bor i telt 300 dager i året.

— Vi bruker heller pengene på flybilletter. Før hadde jeg en teltsponsor, og da fikk jeg prøvd meg frem til de beste teltene og det sørget for at jeg sitter igjen med masse bra telt, ler gudbrandsdølen.

Knust av Dawson

I går kunne superparet krone seg med trippelvinnertitler da det gjensto tre minutter av utforfinalen. Men så kom italienske Michele Ramazza og den newzealandske OL-deltakeren Mike Dawson og ødela gildet med henholdsvis fem og åtte sekunder.

— Jeg er stolt av Mariann som klarte tre strake, men ikke skuffet over at ikke jeg klarte det. Jeg padlet like bra som da jeg vant i fjor og forfjor, men de to andre var bare bedre, sier kanadieren. Sæther var derimot suveren i dameklassen. Om ikke det var nok ble hun også nummer ni av 60 i herreklassen.

— Jeg vil ikke henge ut noen, men det var deilig å slå et par av de guttene som jeg lærte å padle i Sjoa av, gliser hun.

Flere reportasjer fra Ekstremsportveko finner du på våre ekstremsport-sider.

REDDET FRA HUNDELIV: De chilenske gatehundene Vesla og Nevada gratulerer matmor Mariann Sæthre med førsteplassen i utfor for tredje år på rad, og trøster matfar Tylor Curtis etter tredjeplassen. - Jeg er fornøyd med innsatsen, men skal trene og komme sterkere tilbake neste år, sier Curtis.
Deisz Ørjan
DRONNING: Det var ikke tvil om hvem som regjerte Brandsethelva da Mariann Sæthre padlet inn på 3.59,69.
Deisz Ørjan