— Driftige damer kjøpte eget hus til foreningen. Det har gjort det mulig for oss å gjøre mer enn andre i nærmiljøet, sier Bjørg Wiers, leder av Sanitetsforeningen i Godvik. Hun og de 100 medlemmene i foreningen høster mye lovord for innsatsen.

Landsmøte i Bergen

Norske Kvinners Sanitetsforening samler i helgen 500 tillitsvalgte til landsmøte i Bergen. I den anledning trekker vi frem Bjørg Wiers som en av de lokale ildsjelene. I 12 år har hun ledet Godvik Sanitetsforening.

— Vervet er blitt en del av livsrytmen. Det har vært utrolig lærerikt og givende, forteller Bjørg Wiers.

«Nærhet i omsorg i nærmiljøet» har vært et viktig motto for sanitetskvinnene. Det røde huset i Godvik fyller de med aktiviteter fra morgen til kveld. Barnehagebarn strømmer til alt i grålysningen, mens barn og unge fra syv til atten år kommer om ettermiddagen og kvelden. En gang i måneden arrangeres eldretreff og selvsagt avvikles basaren en gang i halvåret.

Betyr noe

— Vi tilbyr noe mer enn oppbevaring. Kvalitet har hele tiden vært viktig i vår omsorg for barna. De lærer noe, vokser og utvikler seg. Vi gir et lite bidrag til storsamfunnet. Om ikke mange ser det, betyr det noe på lang sikt, mener Bjørg Wiers.

Selv har Bjørg Wiers vært sanitetskvinnens eldrekontakt i fylket. Det ledet henne inn i et langvarig samarbeid med Helga Sellevold i Kamp for de eldre, med møter aksjoner og mye arbeid.

— Fersk mat hver dag er en menneskerett. Måten vi har behandlet eldre i Bergen på er en skam. Jeg er glad for at de fleste sykehjem nå skal få tilbake sine kjøkken. Mat er kultur og en kulturby som Bergen må gi de eldre mat som er en kulturby verdig, sier Bjørg Wiers. Hun roser Helga Sellevold og peker på at hun ikke bare har betydd mye for eldre i Bergen, men også for eldre over hele landet.

— Hva har arbeidet i sanitetsforeningen gitt deg selv?

— Jeg har lært mye og sett hvor viktig det er å stå sammen. Jeg får lov til å utfolde meg og ser at det vi gjør har betydning. Det er lønn god nok, sier Bjørg Wiers.

Strever

— Mange organisasjoner strever med rekrutteringen. Det gjelder også Norske Kvinners Sanitetsforening. Hvordan vurderer du muligheten for fornyelse i fremtiden?

— Tidligere fylte vi lokalet vårt med dufter og mannekenger eller tok opp aktuelle emner. I dag er det langt vanskeligere å samle folk. Godvik er en storbyavdeling, men også vi mister medlemmer. Sentralt satses det friskere med egne aktiviteter for unge kvinner. Det er en god vei å gå, mener Bjørg Wiers.

Knut Egil Wang