27-åringen venter på å få tatt en enkel røntgensjekk av ryggen.

Røntgenkøene gjør at mange må vente lenger enn nødvendig på å komme i gang med behandling hos kiropraktor eller fysioterapeut.

Kanskje i januar

David Leslie Abusdal er ingeniør og må få MR-skannet ryggen i forbindelse med en mulig prolaps. Først når denne undersøkelsen er gjennomført, kan han komme i gang med riktig behandling hos kiropraktor.

— Jeg har fått vite at det tar minst åtte uker før jeg får utført skanningen. Midten av januar er det beste jeg kan håpe på. Hvis jeg hadde kommet til tidligere, ville jeg vært i gang med behandling nå, sier han.

Bortkastet tid

Han frykter han må være sykmeldt i perioder frem til alle undersøkelser er gjennomført og behandlingen begynner å virke.

  • Jeg går på jobb når jeg kan, ser det an fra dag til dag, sier han.

Særlig kiropraktorer, men også allmennleger har de siste månedene opplevd en vesentlig økning i ventetid på å få gjennomført nødvendige røntgenundersøkelser.

Kan betale selv

Bergenskvinnen Turid Austefjord (65) har slitasjegikt i begge knærne og skal ha en operasjon i Lærdal. Men først må hun på røntgen. Da hun hadde ventet en stund på timen, og det ikke dukket opp noen innkalling, ringte hun selv og etterlyste.

— Da fikk jeg beskjed om at det var minst to og en halv måneds ventetid fordi man hadde skiftet «røntgenleverandør», sier Turid Austefjord.

Hun forteller at hun fikk vite at hun kunne bestille privattime selv på Bergen Røntgeninstitutt, hvis hun syntes det hastet. Men da kostet det 1500 kroner. Vanlig egenandel er et par hundre kroner.

Turid Austefjord har hatt problemer med knærne i 30 år, så røntgenundersøkelser er hun godt kjent med.

— Min erfaring er at det gikk fort og greit så lenge Bergen Røntgeninstitutt gjorde jobben. Det var aldri lenge å vente og alt var enkelt og uproblematisk. Nå er situasjonen plutselig en helt annen, sier Turid Austefjord.

Hun mener helsemyndighetene bør se nærmere på saken og komme opp med en løsning som fungerer bedre for pasientene.

— Det er oss det rammer, og vi er mange, sier hun.

Behandlere slår alarm

Økningen i ventetid falt sammen med at Helse Vest sa opp avtalen med Bergen Røntgeninstitutt fra 1. september i år. Etter den tid er det Unilabs (tidligere Capio, som har overtatt avtalen med Helse Vest).

Nå slår behandlerne alarm:

— Etter september har det bare gått en vei med køene: de er blitt lengre, både til frustrasjon for oss behandlere og for pasientene våre, sier kiropraktor Jørgen Rønning Stein på Nesttun Kiropraktorklinikk.

Må utsette behandling

Det er snakk om en mangedobling av ventetiden.

— Tidligere kunne vi få utført enkle røntgenundersøkelser på dagen, og MR-skanning - som ofte kreves i tilknytning til rygglidelser - var det aldri mer enn to ukers ventetid på. Nå hender det rett som det er at vi venter tre uker på et helt ordinært røntgenbilde, og når bildet først er tatt, kan det ta uker før vi får tilsendt resultatet. Ventetid på MR har skutt spesielt mye i været. Den er nå på minimum to måneder.

— Dette er ille. Som kiropraktor diagnostiserer vi daglig mange pasienter med lidelser i muskel- og skjelettsystemet. Bildediagnostikk er et viktig element i diagnostikken. Det hender ofte vi er helt avhengige av et røntgenbilde før vi kan sette i gang behandling. Og når ventetiden er så lang som den er nå, betyr det at mange må gå med smerter eller være sykmeldt i unødig lang tid før behandling kan igangsettes, sier Stein.

Han mener at den nye avtalen med Unilabs overhodet ikke fungerer, og at den gamle var mye bedre og mer effektiv.

Venter på nytt utstyr

Instituttleder Jarle K. Iversen i Unilabs avdeling i Bergen sier at ventetiden kan variere sterkt ut fra medisinske vurderinger.

— Men vi prioriterer det som ser ut til å haste mest. Ordinære ntgenbilder kan vi ta på dagen, gjerne på timen også, hvis behovet skulle være til stede, men hvis det ikke er noe som står så veldig på, må man kanskje finne seg i å vente noe lenger, sier Iversen.

Han forteller at i løpet av desember skal man ha på plass nytt utstyr som forkorter ventetiden vesentlig også for dem som skal ha MR-skanning. Han bekrefter at ventetiden i dag for denne type undersøkelser ligger på to måneder.

Skuffet over å miste anbud

Bergen Røntgeninstitutt har hatt avtale med Helse Vest siden 2002, og hadde håpet å få fortsette etter anbudsrunden i høst.

— Vi ble svært skuffet da vi ikke fikk fornyet avtalen, sier avdelingsleder Arvid Austgulen.

Bergen Røntgeninstitutt har utført omkring 130.000 enkeltundersøkelser i året for Helse Vest-pasienter de siste årene.

— Utstyr, bemanning og hele virksomheten for øvrig hos oss er dimensjonert for å ta unna pasientkøene fra det offentlige. Vi trodde vi gjorde denne jobben bra, og skjønner ikke helt bakgrunnen for at vi ble forbigått i denne siste anbudsrunden, sier Austgulen.

Marita Aarekol
Marita Aarekol