Det er bred enighet blant partiene at det ikke skal holdes skoledebatter, men i stedet valgtorg uten politiske appeller.

Da nærings— og handelsminister Trond Giske besøkte Årstad videregående skole i dag, skulle han etter planen holde et foredrag om demokrati og bruk av stemmeretten. Dette falt ikke i god jord hos flere av de politiske ungdomsorganisasjonene.

— Vi har fått streng beskjed om at det ikke skal holdes noen appeller under valgtorgene i sympati med AUF, noe vi i aller høyeste grad aksepterer. At Giske, som statsråd for Arbeiderpartiet, skal holde en appell midt i valgtorget tror jeg ikke klinger så bra med tanke på det vi er enige om, sa Emil André Erstad, nestleder i Hordaland KrFU før Giske ankom skolen.

- Stort av ham

Selv om innholdet i Giskes planlagte tale ikke skulle være partipolitisk, mener Erstad at det uansett ville vært feil av ham å tale.

— En appell her fra en politiker vil oppfattes som en politisk appell, sier han.

Det ble holdt et møte med representanter fra alle ungdomspartiene på valgtorget. Konklusjonen ble at de ville stoppe ministeren i å tale, noe de klarte.

— Det er ikke unntak for statsråden. Vi måtte rett og slett sette ned foten, sier Tristan Dupré, politisk nestformann i Hordaland FpU. Han var en av de første som tok til orde for at Giske måtte stoppes.

— Særlig når han er en så profilert Ap-politiker ville dette blitt oppfattet som en appell. Avtalen var at det ikke skulle være noen appeller uansett innhold, sier han.

— Hadde vi visst at vi kunne holde appeller bare vi pratet om demokrati, kunne jo vi gjort det samme. Men jeg synes det var stort av ham å høre på oss da han ble gjort oppmerksom på hvor lite vi syntes om det. Det skal han ha ros for, sier Dupré.

- Ikke klar over det

Trond Giske sier at han ikke var klar over at han kom til Årstad videregående skole samme dag som de hadde valgtorg.

— Om det ikke skal holdes debatt eller appeller, gjelder det meg og. Jeg har ikke hatt ønske om å holde en appell. Jeg skulle si noe om demokratiet og bruk av stemmeretten, sier han.

Giske valgte selv å sløyfe talen etter å ha snakket med ungdomspolitikerne på valgtorget.

Riktig å stoppe Trond Giske? Si din mening her!