Torsdag fikk alle gruppelederne i bystyret brev fra kontoret. Der het det at «vi må dessverre informere dere om at det ikke er i samsvar med kommunens etiske reglement å la bedrifter betale for faglige reiser».

Dersom det skal bli noe av turen, må kommunen selv betale, konkluderer kontoret i sin juridiske vurdering.

Bossug i Barcelona

24. januar skal etter planen en delegasjon fra Bergen kommune reise til middelhavsbyen Barcelona. Formålet er å studere renovasjonsmetoden bossug. BIR har invitert minst 17 bystyrepolitikere, hele byrådet og fem personer fra administrasjonen.

Kommunens juridiske rådgiver peker på at BIR er et eget rettssubjekt, ikke en del av kommunen. Dessuten vil et bossuganlegg i Bergen bli bygget og drevet av et selskap der BIR kun eier halvparten av aksjene. «Så lenge deler av BIR-konsernet vil kunne konkurrere om oppdrag, bør man være særskilt påpasselig mht. betaling av reiser», heter det.

– Gruppelederne har diskutert invitasjonen, og alle var vel enige med konklusjonen fra Bystyrets kontor. Vi kan ikke la BIR dekke kostnadene våre, sier Aps gruppeleder Terje Ohnstad.

– Voldsomt med 27

Han er også leder for finanskomiteen, og gjør det klart at det ikke blir aktuelt for komiteen å betale en eventuell reise for så mange som BIR har invitert.

– Vi skal drøfte saken etter nyttår. Da får vi vurdere om dette er en studiereise vi skal prioritere, sier han.

Også Kristian Helland (KrF), nestleder i komité for miljø og byutvikling, avviser at nesten halve bystyret kan få reise til den katalanske hovedstaden.

– Nei, det høres voldsomt ut.

Helland sier det er sjelden politikerne blir invitert på tur.

– Personlig kommer jeg bare på en invitasjon fra Color Line. Den sa jeg nei til. Vi må være helt uhildet i forhold til alle firma, sier han.

– Uansett offentlige penger

BIRs administrerende direktør Steinar Nævdal ser ikke det store problemet.

– Vi er jo eid 80 prosent av Bergen kommune, så det blir uansett offentlige penger som betaler, sier han.

– Men var dere beredt til å legge ut for tre dager i Barcelona for så mange som 30 politikere?

– Ærlig talt så hadde vi ikke tenkt på hvem som skulle betale turen. Hovedpoenget vårt er at beslutningstakerne får se hvordan bossug fungerer. Da er Barcelona det beste stedet. Den sentrale bykjernen minner om Bergens. Med dagens flypriser er det dessuten ett fett om vi reiser til Barcelona eller Oslo, sier Nævdal.

Han minner om at utbygging av bossug i Bergen sentrum innebærer investeringer på 500–600 millioner kroner over de neste 20–25 årene.

– Vi har invitert alle vi trodde kunne være interessert. Det er opp til dem å avgjøre hvem som skal betale. Det skal ikke vi legge oss opp i, sier Nævdal.