Byrådet vil kappe budsjettet til Utekontakten med en million kroner.

— Vi har sagt at ungdomsarbeidet skal skjermes. Dermed vil arbeidet opp mot utenlandske prostituerte bli rammet av et nedtrekk, bekrefter byråd Christine B. Meyer (H).

BT vet at det i klartekst innebærer at arbeidet med utenlandske prostituerte blir lagt ned.

— Vi er i en prosess hvor vi ser hvordan vi best kan ivareta våre primære målgrupper, som er barn og unge, sier Marit Sagen Grung, leder av Utekontakten i Bergen kommune.

I dag er tre stillinger satt av til arbeidet med prostituerte. Ved nyttår er det slutt, om bystyret 13. desember vedtar byrådets budsjettforslag.

— Det er en sosialpolitisk skandale at Norges nest største by skal rasere tilbudet til disse kvinnene, som ellers har ingenting. Jeg kan ikke skjønne at byrådet får sove godt om natten, sier Oddny Miljeteig (SV), som er leder i komité for helse og sosial.

Handlingsplan i fjor

Utekontakten oppsøker i dag afrikanske kvinner som selger sex på gaten fire netter hver uke.

Målet er å kartlegge om de kan være ofre for menneskehandel, og hjelpe dem til å oppsøke helsetjenester som Klinikk for seksuelt overførbare sykdommer og Smittevernkontoret.

— Utekontakten har jobbet i lang tid for å komme inn i disse miljøene. Det blir ikke lett å bygge opp igjen hvis det legges ned, sier en kilde.

Utekontakten overvåker også sex-annonser på nettet for å få kontakt med østeuropeiske og thailandske prostituerte som selger sex på innemarkedet.

Så sent som i fjor la byrådet frem en handlingsplan mot prostitusjon og menneskehandel. Her nevnes Utekontaktens arbeid gjentatte ganger som en viktig del av kommunens strategi på feltet.

- Står ikke i stil

Oddny Miljeteig kan ikke skjønne at det ikke skal være mulig å opprettholde tilbudet til kvinnene.

— Utekontakten er de beste vi har. De er faglig sterke og driver godt. Det er heller ingen som kan gå inn og ta over det arbeidet de gjør. Det må gå an å finne en ekstra million, sier Miljeteig.

Også nestleder Hallgeir Utne Hatlevik (Ap) i komité for helse og sosial er kritisk.

— Dette står ikke i stil med handlingsplanen som byrådet la frem i fjor, sier han.

Det er først og fremst arbeidet med å hjelpe utenlandske prostituerte som vil bli skadelidende av budsjettkuttet.

Byråd Christine B. Meyer sier det ikke er snakk om å legge ned alt arbeid med prostituerte, men at det blir en reduksjon.

Vanskelig å nå frem

BT kjenner til at arbeidet opp mot norske prostituerte nok vil opprettholdes. Mange av disse rekrutteres som unge fra rusmiljøet, og er dermed i Utekontakten kjernegruppe.

— Det har også vist seg vanskeligere enn vi trodde å nå frem til kvinnene, særlig de nigerianske. De er her gjerne i kortere perioder, seier Meyer.

- Mener du Utekontaktens arbeid ikke har fungert slik dere hadde håpet?

  • Nei, problemet er pengene. Vi har dessverre ikke råd til å holde oppe den høye aktiviteten vår. Derfor må alle bidra til kutt i budsjettet, også Utekontakten, sier Meyer.

Er du enig med byrådets prioritering? Si din mening.