På et møte med de tillitsvalgte i dag vil ledelsen gå inn for at alkoholsalget opphører umiddelbart.

— Når denne ordningen nå er blitt tema på grunn av omtale i danske medier, så vil vi fjerne den. Verken ledelsen eller de ansatte ønsker at det skal kunne stilles spørsmål ved dette, sier informasjonsdirektør Atle Kvamme i Fjord Line.

Han avviser imidlertid at årsaken er regelbrudd om bord.

— Ordningen har fungert fint, sier Kvamme.

Kritisert for fergefyll

Verken Color Line eller Smyril Line selger alkohol til mannskapet om bord.

— Når du ikke har lov til å drikke om bord eller å ta det i land, så er det helt meningsløst å få kjøpe om bord, sier Color Lines informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen til nrk.no.

Fjord Line har tidligere fått kritikk for å la de ansatte kjøpe billig alkohol på fergene. I flere BT-artikler i 2003 hevdet tidligere ansatte at praksisen førte til både smugling og ureglementert fyll om bord.

En tidligere stuepike på MS «Jupiter» fortalte om regelrette fyllefester blant mannskapet.

— Jeg fikk følelsen av å være på en rølpete chartertur. Folk festet og drakk flere ganger i uken. Alle blant mannskapet vet hva som foregår, men ingen vil snakke om det, for da er man tyster, sa hun. BT var også i kontakt med en annen tidligere stuepike som bekreftet fremstillingen.

Kaptein Ole Bakkehaug på MS «Jupiter» avviste den gang at drikking om bord forekom ofte.

— Det er vanskelig å si noe om omfanget. Vi kan ta to på én dag, og så kan det gå måneder uten at det forekommer overtramp, sa Bakkehaug.

Også en tidligere ansatt som i flere år arbeidet på MS «Bergen», forteller nå om mye fyll om bord.

— Drikking skjedde hele tiden mens båten var i trafikk. Folk gikk på lugarene og drakk i smug. Ledelsen ville ikke at det skulle komme ut, og prøvde å dekke over det, sier mannen.

— Drikkingen kunne fått alvorlige konsekvenser hvis uhellet hadde vært ute. Hvis mannskapet må ta seg av fulle kolleger i tillegg til passasjerer, så kan det bli katastrofe, sier han.

Til tross for flere liknende historier fastholder Kvamme at drikking om bord ikke har vært noe problem.

— Vi har kontroller både for alkohol og narkotika. Ingen av våre ansatte er blitt tatt i den forbindelse. Jeg kjenner bare ett tilfelle av ureglementert drikking det siste året, sier han.