Stangeland var på vei hjem til Austevoll, da han ble overrasket av tåke i Korsfjorden.

– Jeg var bare 100 meter fra land, men plutselig kom tåken med et voldsomt trykk. Det var helt uforsvarlig å kjøre uten radar, så jeg la meg helt stille. Det var ikke annet å gjøre, sier eks-presidenten til bt.no.

Stangeland hadde kontakt med fergen til Austevoll, og mannskapet prøvde å lose ham inn til land – uten hell.

– Det gikk bare ikke, sier Stangeland.

– Ekstrem tåke

Samtidig var båtfører Laila Vindenes i Redningsselskapets frivillige sjøredningskorps ute med den splitter nye redningsskøyten RS 140, som ennå ikke er døpt.

– Det var ekstrem tåke i natt, jeg har knapt sett på maken. Som erfaren båtmann skjønte Stangeland at det ikke var lurt å fortsette. Han la seg helt i ro, og ringte redningsskøyten og ba om assistanse, sier Vindenes.

Hun fikk telefonen fra eks-presidenten like etter klokken 23, og befant seg da i Vatlestraumen. Stangeland lå stille en halv nautisk mil øst for Lille Laugarøy lykt.

– Godt eksempel

– Vi fant ham etter kort tid. Han la seg tett opptil oss, og vi eskorterte ham trygt til Austevoll. Det var en krevende tur, med sikt på under ti meter. Heldigvis har vi veldig gode radar— og kartsystemer om bord, sier Vindenes.

– Det var kjempehyggelig å kunne assistere den tidligere presidenten i Redningsselskapet. Det er veldig gledelig at en så erfaren båtmann er så fornuftig. Mange andre ville sikkert tenkt at de kunne klart seg selv. Stangeland er et eksempel til etterfølgelse, sier båtføreren.

Selv etter alt bråket rundt Redningsselskapet, der det var flere arbeidskonflikter og oppsigelsessaker i hans president-tid, er konklusjonen fra eks-toppen klar:

– Det er godt å være medlem i Kystpatruljen.

Magnus Stangeland måtte ha hjelp da han ble overrasket av tåke i Korsfjorden. Da rykket båtfører Laila Vindenes ut med sin nye redningsskøyte.
REDNINGSSELSKAPET