Torsdag slippes en biografi om Magnus Stangeland. Boken er ført i pennen av tidligere BT-journalist Olav Garvik.

I boken fremstilles Stangeland som en person med mange jern i ilden, en som var bedre til å starte opp enn å følge opp, og ikke minst en sann menneskekjenner.

— Hvor viktig er det å være menneskekjenner kontra regnemester for å lykkes i forretningslivet?

— Det er veldig viktig å vise litt av deg selv. Man må være den man er, og ikke forsøke å være noen annen, sier Stangeland.

Fikk kontrakt etter skuespill

Likevel innrømmer Stangeland at man iblant må være litt taktisk og spille roller. I boken fortelles det om en situasjon i London da den sindige austevollingen tilsynelatende eksploderte etter to dager med forhandlinger som ikke førte frem.

Skuespillet hjalp. Stangeland og DOF-rederiet fikk en god kontrakt i havn.

— Jeg kan bli rasende, men det sitter langt inne, sier Stangeland.

Stangelands suksesser synes å være bygget opp rundt god kjemi med sine forretningsforbindelser, enten det er Møgster-brødrene fra Austevoll eller kineseren Brian Chang.

Overfor bt.no røper Stangeland noe av hemmeligheten.

— Under det første møtet med en person er det ikke så mye forretninger jeg tenker på, men hvordan jeg vil like å jobbe med den personen. I gode dager kan du jobbe med hvem som helst. Men hvis du står på det ytterste nakne skjær og floen kommer, tror du han vil skubbe deg utfor, eller stå der sammen med deg?, sier Stangeland.

Tar selvkritikk

Stangeland trekker frem tillit som det viktigste i næringslivet. I boken forteller han blant annet om historien rundt etableringen av IS-banken, som endte med fiasko. Stangeland har også fått kritikk for tiden i Redningsselskapet. I dag angrer han på at han ikke gjorde bedre undersøkelser om folkene rundt seg.

— I de to tilfellene gjorde jeg ikke en god nok jobb, og det bebreider jeg meg selv for.

— Jeg liker ikke å mislykkes. Det tar meg noen dager å tenke gjennom det, men det har aldri tatt humøret og initiativet fra meg. Så langt i hvert fall, sier han.

Ikke en mann for innstillinger

Etter at Stangeland bygget opp offshorerederiet DOF, satt han 12 år på Stortinget.

I biografien sier høyremannen Lars Lefdahl at Stangeland hadde så mange jern i ilden at han strengt tatt ikke hadde tid til å være på Stortinget.

— Det får stå for hans ord. Men det er klart at jeg hadde en bevisst holdning til å ha kontakt med det pulserende liv utenfor Stortinget. Jeg var nok ikke den som satt meg på Stortinget og skrev innstillinger. I stedet var jeg veldig mye ute blant folk. På ett tidspunkt tror jeg at jeg kjente alle landets ordførere, sier Stangeland.

- Pensjonssaken er ikke over

Boken var i all hovedsak skrevet ferdig i fjor høst. Men de to siste kapitlene omhandler rettssaken som endte med at Magnus Stangeland ble dømt til fengsel i 60 dager for å ha mottatt stortingspensjon han ikke hadde krav på.

- Hva tenker du om at det kan bli dette folk husker om deg?

— Nå er ikke siste ord sagt i den saken. Men det er klart at en sak som mer eller mindre har vært på førstesiden i avisene i to år, den fester seg hos folk. Så får vi se hvordan utfallet blir til slutt, sier Stangeland.

Nå har han anket dommen, og prøver å komme i «gjenge igjen».

— Tiden rundt rettssaken var et vakuum. Pensjonssaken tok all tid og oppmerksomhet, sier Stangeland.

NY BOK. Tidligere BT-journalist Olav Garvik har skrevet Stangeland-biografien.