— Jeg tror det kan bli veldig fint med noen litt smalere utgaver av dagens søyler, men i syrefast stål i stedet for granitt, sier den internasjonalt anerkjente kunstneren til BT.

Han ber nå Grønn etat og Byrådet i Bergen ta utspillet om stålsøyler med i vurderingen, når det endelige vedtaket om å skifte ut de skadede søylene snart skal fattes.

— Jeg vil forresten gi både politikerne og byens øvrige befolkning god anledning til selv å vurdere hva som blir flottest. I forbindelse med en festspillutstilling jeg skal ha i Galleri s.e. i Hansaparken, vil en søyle i syrefast stål og en ny granittsøyle settes opp utenfor galleriet, sier han.

Jeg er blitt veldig glad i å arbeide med stål. Og mener absolutt at søylene på Torgallmenningen vil egne seg i det materialet

Kunstner Bård Breivik

— Menneskesinnet er som en fallskjerm. Det fungerer best når det er åpent. Og jeg stiller med et åpent sinn når stålalternativet nå skal vurderes, sier byråd for sosial, bolig og områdesatsing, Lisbeth Iversen.

— Jeg er fullstendig klar over at stålsøyler vil skape debatt. Men byrådet vil ikke være negativ til en slik diskusjon før endelig vedtak skal fattes, sier hun.

Krangel i årevis

Debatt rundt Breivik-søylene, også stemplet som barbieben av kritikere, er mildt sagt ikke noe nytt fenomen i Bergen. Lenge før de 24 granittsøylene ble reist i mai 1999, raste debatten. Og verre ble det da det viste seg at granittsøylene slo sprekker på grunn av festene til glasstaket. Først ble det bestemt at søylene skulle lappes og limes. Det gikk Breivik sterkt imot, og truet med å fjerne søylene en gang for alle.

I mai 2010 kom imidlertid kommuneledelsen, Grønn etat og kunstneren frem til en enighet om at søylene skulle byttes ut med nye granittsøyler over tid.

— Dette kan tas på budsjettene over flere år. Saken må imidlertid tilbake i byrådet og bystyret for endelig vedtak, sa Lisbeth Iversen til BT 26. mai 2010.

— Dette gjør meg utrolig lettet. Det er akkurat som en 30 kilos ryggsekk er løftet av ryggen min etter 10 år, svarte Bård Breivik.

Dermed regnet alle med at saken var løst, og at arbeidet med nye, noe tynnere granittsøyler kunne starte. Men nå, snart to år senere, har ingenting skjedd. Ikke utenom at Grønn etat nylig sendte et internt brev til byråd Lisbeth Iversen der det fortelles om stålalternativet og at oppdraget med å skape nye søyler til Torgallmenningen er blitt forsinket fordi "kunstneren har hatt mye annet arbeid".

Arbeider mye i stål

Blant annet har Bård Breivik arbeidet mye med kunstverk i syrefast stål, i nært samarbeid med fagfolk i Kina. Det skulle være nok å nevne kuben som sto på Festplassen i Bergen i 2010, og det 23 meter høye tårnet som offisielt skal avdukes utenfor Auto 23 i Fyllingsdalen under årets festspill.

— Jeg er blitt veldig glad i å arbeide med stål. Og mener absolutt at søylene på Torgallmenningen vil egne seg i det materialet. Jeg klarer imidlertid ikke å bestemme meg helt, og har derfor arbeidet parallelt med tynnere utgaver av dagens søyler i granitt, forteller Bård Breivik. Han sier at prisen vil bli den samme for Bergen kommune, enten man velger stål eller granitt; rundt 6 millioner kroner.

Luften gikk ut av Breivik

— Men hvorfor har du somlet slik? Det er snart to år siden kommunen ba deg skape nye søyler?

— Jeg ba Fondet for kunstnerisk utsmykning om støtte for hvordan jeg tenkte, men fikk beskjed om at de ikke kunne uttale seg før prosjektet var ferdig. Da gikk luften ut av meg. Jeg har jobbet nok i motvind i forbindelse med Torgallmenningen, sier Bård Breivik.

Hva tenker du om stålsøyler på Torgallmenningen? Syng ut i kommentarfeltet under.

STÅL: Slik ser Bård Breivik for seg at nye søyler i syrefast stål vil ta seg ut på Torgallmenningen. De to første søylene er slik de er planlagt i stål, smalere og høyere enn dagens granittsøyler som vi ser i bakgrunnen. ILLUSTRASJON: TOR SPONGA med bakgrunnsillustrasjon fra PETTER ANDREAS LARSEN