Hjemmene deres er ubeboelige og farlige på grunn av store setningsskader. Om halvannen uke begynner rettsbehandlingen som skal avgjøre om de får erstatning, eller om de må dekke alt selv.

BT omtalte saken tirsdag.

— Dramatisk utvikling

I går fortalte prosessfullmektigen deres, Eivind Pundsnes, om hvordan saken vil forløpe. At den vil ta tre-fire uker og gå i den største rettssalen i tinghuset.

  • Dere har ikke plikt til å være til stede. Og det gjør ingenting om dere kommer og går litt, skulle bare mangle. Dere er jo part i saken.

Han fortalte også at kommunen nå er enig i at det er farlig å bo i huset.

  • Men årsaken er vi uenig om. Kommunen mener at det var masse sprekker der før de bygget tunnelen, og at det ikke har skjedd så mye etterpå. Vi mener at det har vært en dramatisk utvikling på grunn av tunnelen, sier han.

Han sikter til en vann- og avløpstunnel som Bergen kommune bygget i 1997-98.

Beboerne har hentet inn Jann Atle Jensen i Multiconsult som sakkyndig. De har undersøkt både huset og grunnforholdene.

- Ingen vits å rehabilitere

  • Vi har gjort beregninger som viser at setningsskadene skulle vært inntil 15 cm ut fra grunnforholdene på disse husene. I dag er de på 32 cm, og opp mot en halv meter enkelte steder. Det er bare en ting som kan ha utløst det, og det er tunnelen, sier han.
  • Når man nærmer seg en halv meter, så er det ingen vits å rehabilitere. Da er det billigere å bygge nytt.

Så er det Arve Smedvik i BOB, forretningsfører for borettslaget, sin tur. Han viser bilder fra gårdene. Ujevnheter, skjeve linjer, sprekk etter sprekk, den ene større enn den andre, glir forbi. Et bilde viser en ventilasjonskanal med knekk i.

  • Kanskje ikke så rart at ventilasjonssystemet ikke fungerer så godt, sier han.

Salen humrer.