– Jeg synes det er umoralsk. Man er pliktig til å stoppe bilen og se om det gikk bra. Han kunne i det minste ha kjørt meg til legevakten, sier Preben Skiple fra sykehussengen på Haukeland.

Lørdag kveld var Skiple ute sammen med venner. Klokken var blitt tre om natten, og Skiple skulle bare ha noe nattmat før han gikk på nattbussen hjem til Eidsvåg.

– Idet jeg krysset gaten fra Egon til McDonalds kjørte en bilist over foten min. Jeg gikk rett i bakken og lå der og skrek. Det gjorde fryktelig vondt, men bilen kjørte bare videre, forteller Skiple.

Har anmeldt saken

Selv om Skiple gikk på rødt lys mener han at føreren har et ansvar.

– Det var mange som krysset gaten før meg, og man kjører bare ikke fort i et folksomt område når berusede folk er på vei hjem om natten, sier han.

Det hele gikk så fort at Skiple ikke fikk sett skikkelig på bilen. Nå har 18-åringen anmeldt forholdet, og håper føreren vil melde seg for politiet. Ved å gå til media håper han at også andre vitner kan komme med verdifull informasjon.

– Han stakk nok fordi han ble redd, men det beste er om han melder seg. Det er ikke greit å kjøre over noen, sier Skiple som er overbevist om at føreren må ha fått med seg hva som skjedde. Finner han ut hvem det er, vil han kreve erstatning.

Plikter å hjelpe

Jan Gunnar Bøe, politioverbetjent ved trafikkseksjonen i Bergen, sier reglene for hva man skal gjøre i slike situasjoner er helt klare.

– Man plikter å stoppe og varsle politiet. Man skal gjøre en innsats og skal ikke forlate stedet før politiet er kommet frem, sier Bøe.

Brudd på regelverket straffes med beslag av førerkort, og eventuelt andre sanksjoner, alt etter hvor alvorlig tilfellet er.

– Vi ser alvorlig på saken. Heldigvis er det ikke ofte slikt skjer, sier han.

Russefeiring på krykker

Bt.no møter Skiple i sykehussengen på Haukeland. Han har bruddskader i høyre fot, og faster i påvente av operasjon. Den hovne og bandasjerte foten holdes høyt. Etter operasjonen må han regne med å gå på krykker i minst to måneder.

Det er et tungt budskap for 18-åringen som har russefeiring fremfor seg.

– Nå blir det russetid på krykker, det er ganske kjipt. Men jeg håper det vil gjøre mindre vondt om to uker, sier Skiple.

Også andre fremtidsplaner står i fare for å gå i vasken. I juli er Skiple innkalt i militæret.

– Jeg hadde lyst å prøve meg som fallskjermjeger når jeg skal i førstegangstjeneste. Nå blir jeg gående på krykker og må regne med lang opptreningstid, så det spørs hvordan det vil gå, sier Skiple.

Politiet ber de som har opplysninger i saken om å ta kontakt på tlf. nr. 55 55 68 82.

BRAKK FOTEN: En bilist kjørte over foten til Preben Skiple. Nå ligger han på Haukeland sykehus og venter på operasjon.
Målfrid Bordvik
PÅKJØRT: Det var dette fotgjengerfeltet Preben Skiple var i ferd med å krysse da han ble meid ned.
MÅLFRID BORDVIK