På vei hjem fra byen i går kveld, så Charlotte Myrbråten seg lei av den syklende reklameplakaten til Dreams Showbar.

— Tre menn satt på en benk og diskuterte hva kvinnene på strippeklubben kunne levere av tjenester, samtidig som jeg så sykkelen komme mot meg. «Jeg er så lei av den sykkelen», tenkte jeg, forteller Myrbråten, som er ansvarlig redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett.

Dermed allierte hun seg med kompisen Kristoffer Helgesen. Sammen snek de seg inn i lokalene til den omstridte strippeklubben, og stakk like godt av med hele sykkelvognen.Ikke lenge etterpå fikk Geir Carlsen, daglig leder på strippeklubben, nyss i tyveriet.

Lagt i bakken

Utenfor Ricks ble de tatt igjen av den røslige karen, som la Helgesen i bakken.

— Jeg ble ikke skadet, og tenker at jeg må tåle såpass. Men han var kanskje unødvendig fysisk, og veldig sint, sier Helgesen.

Han mener det er

på høy tid med en debatt om hva folk kan akseptere å bli utsatt for av reklame i det offentlige rom.— Det har i årevis vært masse baluba rundt reklamefinansierte busskur, men dette aksepteres tydeligvis. Hvorfor er det ingen som reagerer, undrer han.

— Både plakaten og dens budskap er dypt usmakelig. Det er sexistisk markedsføring, og det er ikke greit på et offentlig sted som Torgallmenningen, legger Helgesen til.

- Som en flokk rotter

Det samme mener Charlotte Myrbråten, som mener kampen mot den mobile strippereklamen er et spørsmål om demokrati.

— Vi eier det offentlige rom. Når denne reklamen kommer syklende, er det ingen muligheter til å se vekk. Jeg er så lei av å se fulle menn følge etter Dreams-vognen som en flokk rotter. At vi blir eksponert for dette er helt ikke akseptable, sier hun.

Geir Carlsen selv sier han ikke brukte mer makt mot Helgesen enn han måtte, for å holde han igjen til politiet ankom stedet.

— Jeg snakket med politiet i telefonen, og helt rolig forklarte jeg at jeg ville holde han igjen hvis han prøve å stikke av, sier han.

- Dette kan ikke fortsette

Fredag ettermiddag var han på vei til politistasjonen for å anmelde saken.

— Det er grovt tyveri. Vognen er verdt rundt 35.000 kroner. Å snike seg inn i lokalene våre og stjele den, er en kriminell handling.

Carlsen anslår at han til sammen har anmeldt sine motstandere på venstresiden av det politiske landskapet minst ti ganger.

— Vi har hatt mange tilfeller av herverk mot lokalene, bilen min er blitt ramponert, og jeg har sett bilder av meg bli brent på Torgallmenningen. Det er snodig at folk føler de kan gjøre hva de vil, inkludert å bryte loven, når det kommer til Dreams, sier han.

At reklamevognen er støtende, har han ingen forståelse for.

— Vi forholder oss til lovverket, og det er ingenting som tilsier at dette er ulovlig. Vognen er kun ute etter klokken ti om kveldene, og ingen barn blir eksponert for dette. Man kan ikke bryte loven, selv om man er uenig med budskapet, sier Carlsen.

Han opplyser at Dreams

nylig har levert stevning mot Kvinnefronten til Oslo tingrett, etter det han omtaler som flere tilfeller av injurierende påstander, herverk og sjikane.— Vi håper på en dom mot disse aktivistene. Dette kan bare ikke fortsette, sier han.

STRIDENS KJERNE: Charlotte Myrbråten og Kristoffer Helgesen stakk av med denne sykkelvognen. Da ble det bråk.
Magnus Aamo Holte