Han hadde kjøpt billett til England, men kom aldri lenger enn til passkontrollen i avgangshallen. Der fattet bookingsjef og kontrollør Janicke Marshall raskt mistanke, og en rask titt i mannens franske pass gjorde henne helt sikker i sin sak.

— Jeg så bare på ham og sa: «Dette er ikke deg!». Opplysningene i passet hans stemte ikke helt overens med hvordan han så ut. Dessuten var fransken hans elendig til å være fransk statsborger, forteller Marshall.

Kjøpt for 400 euro

Da politiet kom til, la mannen kortene på bordet og innrømmet at han hadde kjøpt passet i Sverige for 400 euro. I dag blir han fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

— Vi kjører full straffesak på alle som blir tatt med falske pass. Rettspraksis tilsier en straff på 60 dagers fengsel, sier politiadvokat Einar Råen ved Hordaland politidistrikt.

Mannen fra Algerie er den åttende som Fjord Line har tatt med falske identitetspapirer. Det samme har skjedd gjentatte ganger i Haugesund og Stavanger. Firmaet frykter nå at de ser starten på en bølge tilsvarende den i fjor, da Fjord Line bare i løpet av siste halvåret stoppet 17 reisende med falskt pass.

— Hvis noen først klarer å bløffe seg forbi oss, går jungeltelegrafen. Da kommer det en hel haug. Men vi gjør vårt ytterste for å avsløre dem, sier Marshall.

- Organisert virksomhet

Politiadvokat Råen roser de Fjord Line-ansatte for deres innsats i passkontrollen. Problemet er at kvaliteten på de falske passene bare blir bedre og bedre. Selv nye og strengt hemmelige kontrollpunkter i passene klarer svindlerne å kopiere ned til minste detalj.

24. juni ble to menn dømt til fengsel i 60 dager, etter at de forsøkte å komme seg om bord i «Jupiter» med falske pass. Også de passene var av høy kvalitet.

— Kvaliteten kan indikere at det ligger organisert virksomhet bak, mener politiadvokat Råen.

Fjord Line får 22.000 kroner i bot dersom en person kommer forbi passkontrollen med falskt pass.

FRANSK I SKUDDET: – Nå for tiden er franske pass veldig i skuddet, forteller bookingsjef Janicke Marshall.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN