Vi kan berolige våre lesere med at nei, det er ikke slutt. «Aksdal i Muren» er der fortsatt, og betegnelsen passer bedre en noensinne ý for nå er det bare Aksdal som er igjen i de gamle lokalene.

Muren, eller Den Rosenkrantzke Muur, ble bygget for lensherre Erik Rosenkrantz i 1562. Den har huset mangt opp gjennom århundrene, men i sokkeletasjen har bondehandelen holdt seg siden siste halvdel av 1600-tallet. Her finner vi med andre ord Bergens eldste butikkvirksomhet, like meget utenfor som innenfor de gamle dørene. Og går man langt nok tilbake i tid, satt her også «selgekåner» med epler og annet i de store kurvene sine.

Kjøpmann i friluft

Voksne bergensere husker den gangen det var seks butikker i Muren: to på nordsiden, to på sørsiden, bakerbutikk med inngang på østsiden og bondehandel i kjelleren med tresko og kiper utstilt i trappen. Nå fyller Aksdal det meste av huset.

— Det var min oldefar, Helge Mikal fra Sunnhordland, som overtok det ene lokalet her på nordsiden i 1883. De siste som var i de andre lokalene, var Danielsen, Oline Rasmussen og min fars eldste bror, forteller Sven Henning Aksdal, fjerde generasjon godt kledd kjøpmann. Han står med åpne dører mot nord - og, viser det seg, lokaler helt til de stengte dørene på sørsiden.

De opprinnelige lokalene var med andre ord halvparten av dagens, så det var ikke rart at det meste av handelen foregikk utendørs.

Håndlagede pampusser

På bordene står gummistøvler i mange utgaver for arbeid og fritid, pampusser og klogger. Noen av pampussene er fabrikkprodukter, men selvfølgelig har Aksdal også håndlagede fra Osterøy. Det varmeste man kan ha på bena.

— Vi må ha varer andre ikke har, og du vet, dette er ikke fint nok for vanlige skobutikker, sier han muntert. ý Men vi får ikke være i fred med stort, føyer han til og låser oss inn i den gamle bakerbutikken der originale Wrangler-plagg fyller hyllene.

— De var heller ikke fine nok for andre ý til å begynne med.

Lurt for herrer

På veggen til den rosenkrantzke mur henger arbeidstøy og regntøy. Litt for meget produsert i Østen, beklager Aksdal som helst vil ha norskproduserte varer. Salget av arbeidstøy er noe opp og ned ý «Folk jobber jo ikke lenger! For den saks skyld er det ikke bønder lenger heller» - og regntøysalget er litt avhengig av været. Ikke bare, forresten. Etter gatebildet å dømme vil dagens unge bergensere tydeligvis heller bli søkkvåte enn trekke i regntøy. Merkelig.

— Kalosjer, sier Aksdal. Han har kalosjer! De som trekker på smilebåndet av dette produktet, har ikke skjønt at det er noe av det smarteste man kan ha på lur både i Bergen og andre steder. Bare synd det er en herrevare (bortsett fra at signaturen har kalosjer for høyhælte sko, men de er kjøpt i England der det også regner).

Prøve, feile og tenke

— Når det gjelder varer, blir det å prøve og feile. Men vi må i hvert fall prøve, sier Sven Henning Aksdal som ifølge ham selv nå er gått i tenkeboksen. Der finnes det overhodet ikke noen tanker om å forlate Muren, noe hans to døtre heldigvis er hjertelig enige i. Men det er mulig femte generasjon Aksdal i Muren bringer inn annet enn gummistøvler og pampusser.

Skjønt noen vil savne dem hvis de forsvinner helt. Vi får se hva som skjer - foreløpig holder Aksdal tankene for seg selv.

AKSDAL I MUREN: I Muren har det vært drevet handel siden 1600-tallet, og en gang rommet huset seks butikker. Nå fyller Aksdal det meste av de gamle lokalene, men Sven Henning Aksdal – fjerde generasjon i Muren - har fortsatt deler av vareutvalget utendørs.<p/>FOTO: ARNE NILSEN