- I sommer har vi fått henvendelser om flere, men også sykere katter enn vanlig. Mange er så nedkjørt at immunforsvaret svikter, forteller leder i Dyrebeskyttelsen Bergen, Liv Sandal. Luftveisinfeksjoner, øye- og ørebetennelse og lus har de sett mye av de siste månedene.

Bruk og kast
4. oktober er den internasjonale dyrenes dag. Hjemløse dyr har fått sin egen merkedag 21. august. I Bergen ble den markert i går med stand på Torgalmenningen og åpent hus i Jekteviken.

- Det er nødvendig å sette søkelyset på hjemløse dyr. Vi møter ingen interesse når vi ber om politisk støtte til arbeidet vårt, forteller Torill Setre, leder for Dyrebeskyttelsen Bergens hjelpesenteret for hjemløse katter i Jekteviken.

Ellers i året bor rundt 35 katter på senteret. I sommer var de på det meste over 80. Nå springer 70 katter rundt og leker seg. Noen alene. Andre sammen. De er svarte, hvite, grå og røde. Korthårede, langhårede. Gamle eller bare noen uker.

En ting har de felles. Alle har hatt et hjem, en matskål å gå til og en matmor de stolte på. Noen av dem som har kommet til Jekteviken, holdt på å ende sitt liv i pappesker, forlatte bur eller søppeldunker.

- Det er først og fremst katter som rammes av hjemløshet. De har blitt en slags bruk- og kastgjenstand, sier Torill Setre.

Katteaids øker
Setre vet at det er lett å smelte når man ser en søt kattunge, men vil gjerne minne folk om at katter gjerne lever i 15 år. Da blir de også en puslespillbit som må på plass i feriene i lang tid fremover.

- Mange ser ut til å tro at katten sitter på trappen når de kommer hjem igjen. Det gjør den ikke, sier senterlederen.

Atter en gang oppfordrer hun alle katteeiere til å id-merke og sterilisere eller kastrere kattene sine. Samtidig vil hun avlive to myter. At hunnkatten bør få et kull før hun blir sterilisert og at hannkatten blir fratatt en viktig del av livet om den blir kastrert.

- Det er helt feil. Tvert imot er ukastrerte hannkatter bare mer utsatt for katteaids, fordi det smitter gjennom bitt, forteller Setre. Katteaids er også et voksende problem. Hjelpesenteret får stadig inn katter som er smittet og derfor må avlives.

Katt 007
Dyrebeskyttelsen i Bergen steriliserer og kastrerer alle katter de tar inn. Dette er et viktig ledd i arbeidet med å begrense den såkalte «villkattstammen». Katter som allerede har blitt for sky til å omplasseres, får Dyrebeskyttelsens id-nummer 007 og plasseres ved en av organisasjonens 36 fôringsstasjoner. Her har de også et sovehus.

- De fortjener et verdig liv og dette er det beste livet vi kan gi dem med tanke på utgangspunktet, sier Setre.

I mellomtiden venter Maiken, Tulla, Elise, Hilde, Synne med sine syv barn og alle de andre kattene på hjelpesenteret på et hjem.

- Vi gir kos og mat, men det er klart at de hadde hatt det bedre i et eget hjem. Der kan de knytte seg til et menneske på en annen måte, forteller Setre.

Det er imidlertid ikke bare å komme til senteret å peke på en katt. Dyrebeskyttelsen prøver å koble rett katt til rett person, og passer på å følge opp i ettertid for å se at katten har det bra.

- Man skulle tro at folk i 2005 var så opplyst at et nødsenter som oss var overflødig. Det er et tankekors at det bare blir større og større behov for oss, sukker Liv Sandal, leder i Dyrebeskyttelsen Bergen.