Roy Hilmar Svendsen

Den lille jenten som ble påkjørt i barnevognen sin av sin egen far, er nå blitt tre og et halvt år gammel og bor på hemmelig adresse hos sine fosterforeldre. Morfar Reidar Olsen er utrolig stolt av sitt eneste barnebarn.

— Det går veldig fint med henne. For noen dager siden ringte hun til meg på telefonen og snakket lenge. Hun prater som bare det, og har veldig god hukommelse, forteller Olsen til BT.

Får trolig varige mén

Likevel er den lille jenten sannsynligvis merket for livet etter det som skjedde i Olsvikåsen 27. juli 2001, hvor Yasin Jabr (42) kjørte over og drepte sin samboer Hanne Kristine Olsen, og samtidig kjørte på vognen til parets lille datter.

— Hun har fått en hjerneskade, som gjør at hun er svært nærsynt og har problemer med motorikken på kroppens høyre side. I tillegg har hun cerebral parese, sier Reidar Olsen.

Problemene med motorikken medfører blant annet at treåringen ikke har full kontroll på høyre ben og arm, og foreløpig er avhengig av skinne på foten for å kunne gå ordentlig.

Morfaren gleder seg likevel stort over hvert eneste lille fremskritt, og gir fosterforeldrene mye av æren.

— De er helt fantastiske! Jeg er overbevist om at de er en veldig viktig årsak til at det går så bra med henne. Jeg håper hun kan bli hos dem hele livet, sier Olsen.

- Har en god følelse

I går startet ankesaken i Gulating lagmannsrett om hvem som skal ha foreldreretten til den lille jenten. Da moren Hanne Kristine ble drept, gikk den etter loven automatisk til Yasin Jabr, som jentens far. Jabr er dømt til 21 års forvaring for drapet på samboeren, og for drapsforsøk på sin egen datter.

Morfar Reidar Olsen mener det er fullstendig bisart at Jabr skal bli sittende med foreldreretten etter å ha drept barnets mor, og har helt siden drapet kjempet med nebb og klør for å få overtatt ansvaret for barnebarnet sitt.

Sist de to møttes i retten, endte det med knusende seier til Olsen.

— Jeg håper på samme utfall som i tingretten. Jeg har en god følelse, samtidig som jeg ikke kan forstå hvordan Jabr skal kunne vinne , sier Olsen til BT.

Insisterer på kontakt

Den drapsdømte 42-åringen er enig med Olsen i at det er Barnevernet som skal ha den daglige omsorgen for jenten, og at hun skal vokse opp i fosterhjem.

— Poenget vårt er at en far er en far uansett, sier John Chr. Elden, som er Jabrs nye advokat.

— Min klient ønsker å se sin datter, og ha kontakt med henne. For ham er det viktig at datteren vet at hun har en far, og ikke minst at hun får anledning til å ha kontakt med sin fars familie, noe hun er helt avskåret fra i dag, sier Elden.

Reidar Olsen avviser fullstendig at Jabr skal få ha kontakt med datteren sin under oppveksten, men tør ikke fullstendig utelukke at Jabr får se datteren sin igjen.

— Det er noe hun får avgjøre selv, når hun er gammel nok.

— Har hun fått vite noe om bakgrunnen sin?

— Vi er begynt å fortelle henne litt, som at den egentlige moren hennes er død. Men vi tar det veldig forsiktig, sier Olsen.

Vil møte Jabr igjen

I dag avsluttes familierettssaken i lagmannsretten. Kun prosedyrene fra Elden og Olsens advokat, Roar Vegsund, gjenstår før den fjerde rettssaken etter Olsvik-drapet er over.

— Blir det godt å bli ferdig?

— Ja, selvfølgelig. Men jeg har fortsatt lyst å møte ham en gang til, under fire øyne. Han skylder meg fortsatt en forklaring på hvorfor han drepte min datter, sier Olsen.

STOLT MORFAR: Reidar Olsen syns det er tungt atter en gang å måtte møte datterens drapsmann i retten, men gleder seg likevel over at det stadig går bedre med hans eneste barnebarn. - Hun gjør stadig fremskritt, noe fosterforeldrene skal ha en stor del av æren for, sier han.