Det første huset som ble reist, var C. Brandts hus — buntmakeren der den nederlandske dronning Wilhelmina kjøpte pels - og det stod ikke ferdig før i 1925.

Fra Hans Kristoffersen har vi fått låne et postkort som viser en del av allmenningen slik den så ut en tid etter januar 1916. Bilder tatt etter Bergensbrannen slutter aldri å fascinere oss - det er som å se bilder av det utbombede Berlin etter 2. verdenskrig. Akkurat når K. Knudsen & Co. tok dette, vet vi ikke, men her er i hvert fall kommet opp barakker - de preget bybildet i mange år etter brannen.

Bjørn Gjesdal på Hagavik har lånt oss forstørrelsen av et gammelt postkort som viser Torgallmenningen slik voksne, nålevende bergensere husker den. Med marmorstripene på allmenningens midtfelt og med pyntestriper i kjørebanene langs husene. Den gang gikk det også buss langs allmenningen, og der var parasoller og benker og blomsterkrukker som ble satt ut hver vår, og på den lille plenen øverst ved drosjeholdeplassen ned mot Ole Bulls plass stod det en monter som rommet «Månedens bilde» - så lenge det varte.

Husker du?

FØRST GJENREIST: C. Brandts hus var ferdig i 1925.