— Bildet som tegnes denne gangen er mest preget av oppmuntrende tendenser. Ingen nye rusmidler ser ut til å være i anmarsj, er en av konklusjonene i Føre Var-rapporten som blir lagt frem av Bergensklinikkene to ganger i året.

**Hovedkonklusjonene i rapporten er:

-** Svak økning i alkoholsalg.

— Nedgang i Rohypnol-bruk.

— Nedgang i bruk av LSD og ecstasy.

— Stabil situasjon i bruk og tilgjengelighet for de fleste illegale rusmidler.

Alkoholpolitikk på jobben

Samtidig som rapporten tyder på at alkoholkonsumet i Bergen øker, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning at konsumet blant ungdom går ned. Særlig for unge gutter.

— Da må vel økningen i alkoholkonsumet skje hos oss voksne. Kanskje de unge guttene har skjønt noe vi middelaldrende ikke har skjønt, sier klinikksjef Lossius.

Hun mener at forbygging i større grad må rette seg mot voksne.

— Det er alltid lettest å forebygge overfor noen andre enn oss selv. Men alkoholkonsumet i voksengruppen er bekymringsfullt, sier hun.

Det er særlig på arbeidsplassen at dette må bli et fokus.

40 prosent av det som drikkes av folk som har jobb, drikkes på arbeidsplassen eller i forbindelse med arrangementer relatert til jobben.

— Folk må begynne å diskutere alkoholpolitikken der de jobber. Det er viktig å lage sosiale samlingspunkter på jobben uten alkohol, eller i det minste sørge for alkoholfrie alternativer, fremholder Kari Lossius.

Annerledes ruskultur

Jane Mounteney og Siv-Elin Leirvåg har skrevet rapporten. De er glade for at rapporten viser nedgang for tre rusmidler samtidig, noe som ikke har skjedd i løpet av de seks årene rapporten er blitt utarbeidet

— Det er ikke en enkel forklaring nedgangen, men det kan ha noe med at forebygging hjelper, sier Leirvåg og Mounteney til BT.

Ecstasy blir stadig mer populært i resten av Europa, men i Bergen er stoffet på vikende front.

— House- og tekno-kulturen sto veldig sterk for noen år siden, men det gjør den ikke lengre. Ecstasy er ikke nytt og spennende lengre, mener Leirvåg.

Lossius tror nedgangen i bruken av disse stoffene skyldes en annerledes ruskultur i Norge.

— Poenget med å drikke er ikke å hygge seg, men å få ut aggresjon. For eksempel å kjefte på sjefen på julebord. Ecstasy gir godt humør, og det er ikke sikkert at det er det Ola Nordmann vil ha, mener hun.