• Jeg håper han får den hjelpen han trenger, sier 7-Eleven-sjefen. Raneren som han jaget på dør, har fått sin straff.

Væpnet med en blodig sprøyte forsøkte 36-åringen to ganger å rane kiosken i Christies gate. Første gang ga han ekspeditøren en lapp.

«Gi meg pengene ellers stikker jeg med eids sprøyte,» hadde han skrevet.

Raneren viste frem den blodige sprøyten og sa at han måtte ha 1600 kroner. Da den unge, kvinnelige ekspeditøren begynte å gråte, forklarte mannen at han var narkoman. Han fikk pengene og forlot kiosken.

Kom tilbake

Samme ekspeditør var på jobb da raneren kom tilbake to dager senere, 11. november. Også denne gangen truet raneren med sprøyte.

Nå gikk det ikke like glatt for raneren. Daglig leder Lars Kristian Helming grep inn og forsøkte å stoppe ham på veien ut. Raneren trakk da frem sprøyten igjen, og sa at han hadde hiv.

Helming ringte politiet mens han fulgte etter ransmannen. Like etter klarte politiet å pågripe rett mann.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

I Bergen tingrett forklarte raneren at han var blitt truet på livet før det første ranet, av folk han skyldte penger. Retten ville ikke utelukke at dette kunne stemme, og vektla det som et formildende moment.

Raneren innrømmer at det andre ransforsøket bare var et forsøk på å skaffe seg penger til eget bruk. Han var tungt ruset da ranet skjedde.

Ett års fengsel

36-åringen har sittet i varetekt siden ranene. Han dømmes nå til ubetinget fengsel i ett år. I dommen ligger også et par andre forhold, deriblant besittelse av narkotika og et innbruddsforsøk i Kjellersmauet.

Kiosksjefen vurderte ikke raneren som spesielt farlig.

— Ellers hadde jeg ikke gått inn i situasjonen, sier Helming.

Han er glad for at raneren ba om unnskyldning i retten.

— Jeg håper han får den hjelpen han trenger, sier han.

Sluttet i kiosken

Kvinnen som ble utsatt for begge ranene, valgte å slutte i kiosken, som en direkte følge av hendelsene.

«Særlig det første ranet var særlig skremmende for fornærmede, som var alene i kiosken med tiltalte da ranet skjedde,» heter det i dommen.

RANET TO GANGER: Mannen som ranet 7-Eleven to ganger er dømt til ett års ubetinget fengsel. Arkivfoto: Geir Martin Strande