HSD sitt fergesamband mellom Os og Stord ligger midt i narko-stamveien mellom Haugesund og Bergen. I mange år har fergebesetningen vært i risiko for å stikke seg på brukte sprøytespisser når de tømmer søppelspannene i på toalettene.

— Vi finner regelmessig narkomane og sprøytespisser på toalettene på denne strekningen. Vi må bare konstatere at en del passasjerer benytter den lange reisen til å sette seg et skudd. Det er ubehagelig og vi ønsker selvsagt ikke at dette skal skje, sier administrerende direktør Geir Aga i HSD Sjø.

Styrer unna blålys

En av fergene på strekningen, MS Bjørnefjorden, har blå lysrør på toalettene. Dette for å unngå at narkomane skal finne blodårer for å sette sprøyten. Men ifølge Aga har blålyset ikke vært særlig effektivt.

— De klarer å styre unna blålysene. Derfor har vi satt sprøytebokser på alle toalettene for å sikre våre ansatte, sier Aga.

Direktøren forteller at det har skjedd at fergen er blitt forsinket på grunn av overdoser om bord i fergene. Mange av de narkomane bruker Kystbussen på vei sør eller nord langs kyststamveien.

— Vi har 60 avganger i døgnet. Da sier det seg selv at også folk med narkotikaproblem reiser med fergen. Vi har innfunnet oss med problemet, sier Aga.

Han har ikke registrert klager fra andre passasjerer på sprøyteboksene og forteller at besetningen går over alle toalettene blir mellom hver avgang.