2400 liter øl, 240 liter sprit og 34.000 sigaretter ble fangsten da to unge polske menn i 20-årene ble tatt i Bergen tirsdag. Smuglerne snøt den norske stat for 364.000 kroner i avgifter, ifølge Tollvesenet

Torsdag ble begge fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. Den ene av dem ble fengslet i fire uker. Da dommeren leste opp kjennelsen, begynte mannen å strigråte.

— Han har erkjent straffeskyld, men motsetter seg fengsling, sier Jostein Alvheim i advokatfirmaet Alvheim & Hansen.

Piller og sprit

Etter det BT forstår, ble mennene pågrepet på Midtun i Bergen tirsdag. De satt bak rattet i hver sin bil. I lasten fant politiet 2400 liter øl, 240 liter sprit og 34.000 sigaretter.

Det ble også beslaglagt over 500 piller med dopingmidler og rundt 100 ampuller i en av bilene.

Politiet mener at de to kan være en del av et apparat som har levert smuglervarer til bergensområdet i flere måneder. De er siktet for å stå bak flere smuglerturer til byen de siste månedene.

— Vi arbeider med å finne ut hvem mottakerleddet er, sier politiadvokat Magne Sylta til BT etter fengslingsmøtet.

Sier han er slave

— Har dere mistanke om at det er en smuglerliga her i byen?

— Det kan jeg ikke uttale meg om, svarer Sylta.

Den 22 år gamle mannen har forklart politiet at han har vært «slave» for en annen og vært truet til å kjøre varene til Norge. Han opplyser at han tidligere studerte, men måtte oppgi studiene på grunn av dårlig økonomi. Da han lånte penger av en annen mann, skal problemene ha startet.

— Han har sagt at han har vært presset til å gjøre dette og innrømmer skyld, sier Jostein Alvheim.

Store summer

Da politiet slo til mot de to mennene, var også Tollvesenet med på aksjonen. Den ene av mennene er tidligere dømt for smugling i Norge. Han må nå belage seg på å være fire uker i varetekt, med brev- og besøksforbud.

Thore Simenstad i Toll- og avgiftsdirektoratet opplyser til BT at de to smuglerne unndro avgifter på 364.000 kroner på turen som gikk i vasken.

Innfører man 2400 liter øl, skal man betale 137.000 kroner i avgifter. Sigarettbeslaget utløser samme sum, mens det skal betales 90.000 kroner til tollvesenet hvis man importerer 240 liter sprit.