Slik er det i de fleste kommuner som ikke har eget apotek eller vinmonopol.

Bor du i Gulen, og får resept på en flaske hostesaft, må du ut med kroner 46,50 i frakt for å få den levert fra apoteket i Askvoll. Vil du heller kurere halsen med en flaske konjakk, sender Vinmonopolet den til deg uten fraktomkostninger.

— Er det virkelig slik? Det høres jo helt vilt ut. Dette skurrer virkelig, sier Terje Kili, ansvarlig for helsepolitikken i Forbrukerrådet.

  • Vår oppfatning er at alle skal ha lik tilgang til medisinsk behandling, herunder apotekvarer, uavhengig av hvor de bor. Det er betenkelig at fraktkostnader veltes over på dem som er avhengig av medisin, mens Vinmonopolet subsidierer forsendelsene med alkohol, supplerer Kili.

Ler godt

Ordfører Trude Brosvik ler først godt og lenge da hun får høre om forskjellsbehandlingen.

  • Jeg tror ikke sindige gulinger blir spesielt opphisset over dette. Jeg har iallfall ikke oppfattet at det er et stort samtaleemne i bygden vår, smiler hun.

Ordføreren har likevel klare meninger om medisinordningen.

  • Vi burde ha fått den uten fraktomkostninger, sier hun.

Apoteket i Askvoll la for en tid tilbake om leveringsrutinene. Tidligere hadde gjerne postbudet med seg medisinen på runden. Nå må medisinpakkene hentes på nærmeste post-i-butikk. Der innkreves oppkravet på kroner 46,50. Egentlig skal Posten ha 93 kroner for å frakte medisinen, men Statens Legemiddelverk subsidierer og betaler halvparten av fraktomkostningene. For noen år siden slapp pasientene å betale noe som helst.

- Tungvint

  • Det er blitt for tungvint og kostbart for innbyggerne våre å få tak i medisinen, sier Trude Brosvik.
  • Det er også et problem at det tar for lang tid før pasientene får medisinen. Ofte tar frakten to dager, særlig i forbindelse med helger, sier kommunelege Tommy Norman.

Hvis det haster, og er midt i uken, kan medisinen bli sendt med hurtigbåt om kvelden, men det skjer heller sjelden.

Ikke marked for apotek

Kommunelegen tror ikke det har noe for seg å kreve eget apotek i Gulen.

  • Vi bor for spredt og på for mange øyer til at det vil være noe potensial for en av apotekkjedene i å etablere seg hos oss, sier Tommy Norman.

De nærmeste polutsalgene ligger i Førde, Høyanger og Knarvik. Kommunen har ikke planer om å søke om eget polutsalg. Men hva gjør vel det når polets edle dråper sendes fraktfritt til innbyggerne? Og det spiller ingen rolle om du bare bestiller en enkelt halvflaske eller en større forsendelse. Like fullt betaler Vinmonopolet frakten. De alkoholholdige drikkevarene blir utlevert i nærmeste post-i-butikk. Der står flaskene side om side med hostesaften eller pillene gulingene må betale 46,50 for å få utlevert.

Hva synes du om reglene? Kommentér her!

Indrelid Trygve
Bergens Tidende