— Det er klart vi måtte sprette champagnen. Dette betyr virkelig mye for oss. Vi har slitt med gjeld i mange år, sier daglig leder Therese Jebsen i Raftohuset.

Lang kamp

-Vi har kjempet hardt for dette, og endelig har vi lyktes, sier Jebsen.

Det var Stortingets utenrikskomité som i går gikk inn for å støtte Raftohuset med to millioner kroner. Raftohuset har fått god drahjelp fra hordalandspolitikerne på Stortinget, blant andre tidligere bergensordfører Ingmar Ljones.

— Vi har argumentert sterkt for denne saken i flere år, og da er det jo ekstra gledelig at vi får et gjennomslag, sier Ljones. Han mener pengegaven er en anerkjennelse av den jobben Raftohuset gjør.

— Raftohuset står nå styrket i kampen for menneskerettigheter, sier Ljones.

Tre millioner i gjeld

Raftohuset har tidligere mottatt flere pengegaver fra næringslivet i Bergen, og Bergen kommune. Trond Mohn har bidratt med 2,5 millioner.

Raftohuset har i dag en gjeld på tre millioner kroner. Pengene som er bevilget over neste års statsbudsjett skal utelukkende gå til å nedbetale gjeld.

— To millioner er mye penger for oss. Nå får vi frigjort driftsmidler som konkret vil bli brukt på menneskerettighetsarbeid, sier Therese Jebsen

Etter pengegaven vil Raftohuset sitte igjen med én million kroner i gjeld.

— Nå er vi så godt som i mål, sier Jebsen, som regner med at Raftohuset vil være gjeldfritt fra 2005.

Etter en omfattende rehabilitering er huset i dag taksert til 11 millioner kroner. I tillegg til Raftostiftelsen, holder en rekke ideelle organisasjoner til i bygget.

— Vi har jobbet hardt for å skape et miljø for menneskerettighetsarbeid i Bergen, og nå føler vi at vi har lykkes, sier viseformann i Raftohuset Dag Stiegler.