— Vi reiser neste fredag og blir borte helt til 14. oktober. Det blir nok en kjempeopplevelse og jeg gleder meg utrolig mye til turen. Men samtidig gruer jeg meg litt til å reise så langt hjemmefra; vi skal jo helt til andre siden av jordkloden!

Ida Oline Lillealtern (17) tripper utålmodig foran aulascenen ved Laksevåg videregående skole. På scenen står fem klassevenninner og venter med oppslåtte paraplyer, mens Rihannas «Umbrella» durer fra høyttalerne. Det er tid for øving på den timelange forestillingen som de og 20 andre medelever skal fremføre på Roosevelt High School i Seattle.

Vennskapsbyene jubilerer

Bakgrunnen for turen er 40-årsjubileet for de to vennskapsbyene Bergen og Seattle i staten Washington, USA.

— Vi reiser først og fremst som representanter for byen vår, men også for å hente lærdom fra en by der det regner like mye som i Bergen, sier lærer John Solberg (62), den andre læreren som skal være med på turen.

De 26 elevene og to lærerne som skal reise «over dammen» er plukket fra skolens fire andreklasser. Og de har jobbet hardt for å få realisert turen.

— Elevene har intervjuet eldre bergensere og deretter skrevet hver sin novelle på bakgrunn av disse intervjuene. Når de kommer til Seattle skal også eldre norskamerikanere intervjues om deres forhold til «gamlelandet» og hvordan de har hatt det etter at de slo seg ned i USA. Disse intervjuene er en veldig viktig og sentral del av læringsprogrammet, forklarer lærer Sætre.

For å få råd til turen har reisefølget fra Laksevåg vgs fått tilskudd både fra kommunen og fylkeskommunen. De har også mottatt en stor, hemmelig pott fra en privat sponsor til turen.

— Disse pengene skal brukes til å dekke deler av det offisielle Seattle-opplegget vårt, der vi blant annet skal besøke Roosevelt High School, Washington University (med tolv norskstuderende), Nordic Heritage Museum, EMP (verdens kuleste musikk/rockemuseum) og gå på baseballkamp. Resten av turen betales selvsagt av elevene selv, forklarer lærer Sætre. For når bergensambassadørene er ferdige med ukeprogrammet i Seattle, er det nemlig tid for felles høstferie med spennende reiser til San Diego i California og Tijuana i Mexico.

Byen e' Bergen!

De reiseklare laksevågelevenes high school-forestilling inneholder både dansenumre, sketsjer, fortellinger og filmsnutter som viser hvordan det er å bo i Bergen. En av bergensnovellene skal leses opp og de skal synge Brann-sangen, danse regndans og totempældans til ære for totempælen som Seattle har forært Bergen og som står i Nordnesparken. Videre skal de unge bergensambassadørene fortelle om norsk mat og fenomenet «matpakke», om krigen og Holen-ulykken, om 17. mai, buekorps, russetid, bergensbølgen, syvfjellsturen og om skigåing på Folgefonna. Og selvfølgelig skal de avslutte med Nystemten.

Men før avreise er det mye som skal på plass. Showleder Frank Andersen (17) fyker rundt på aulagulvet, mens han roper ut ordrer og peker i øst og vest.

Fornøyde med hverandre

— Frank er kjempeflink, entusiastisk og tar ansvar. Ja, han gjør rett og slett en uvurderlig jobb for at forestillingen skal bli noe av, skryter lærer Odd Sætre.

— Men uten deg, Odd, hadde det ikke blitt noen amerikatur i det hele tatt. Du har gjort sykt mye for å få dette til. Og du er jo ikke akkurat ung lenger! Du er rett og slett en sinnssykt fantastisk lærer, sier Belinda Gloppen Helle (17) og ser takknemlig på lærer Sætre.

— Ja, det er helt sant, Odd, istemmer Kristine Aase Sollesnes (snart 17).

— Men så er nå dere i utgangspunktet en fantastisk gjeng også, da! Dere er en fryd å jobbe sammen med og jeg gleder meg skikkelig til å reise på tur med dere, repliserer en like fornøyd lærer Odd og ser stolt opp på aulascenen, der en gjeng gutter øver inn hip hop-moves med Ciaras «Like a Boy» på stereoen.

De amerikanske high school-elevene skal tydeligvis få vite at vi kan sånt her borte i Norge, og. Nemlig!

TO ÅRS PLANLEGGING: De reiseklare laksevågelevenes high school-forestilling inneholder både dansenumre, sketsjer, fortellinger og filmsnutter som viser hvordan det er å bo i Bergen.
Deisz, Ørjan