Vannkanten ved Nordåsvatnet er et paradis om sommeren. Mange brukte svabergene ved Bønesstranden til både soling og bading.

Men det var i fjor sommer. Forrige uke sprengte byggherren ved Bønesstranden 86 hele svaberget til småstein. Siden ble det fylt igjen til en steinbrygge. Det er Fav Gruppen og eier Arne Veidung som står for utbyggingen.

— Var så fint

— Det var så fint her. Det er så trist når svabergene blir ødelagt, sier Berit Brekke. Hun bor i nabohuset, og fra stuevinduet ser hun rett ned på den nyutfylte bryggen.

— Den nye bryggen er sikkert alle tiders for de nye naboene, men det går likevel ikke an å rasere naturen på den måten, sier hun. Området de bor i er bare noen hundre meter i luftlinje unna det populære badeområdet på Kyrkjetangen.

Mannen hennes, Kjell Brekke, er tilsvarende sint. Ekteparet bygde huset før plan- og bygningsloven innførte restriksjoner på 80-tallet.

  • Likevel sprengte vi ikke ut en skit av berget, selv om vi kunne ha gjort det, sier Brekke.

Ekteparet forteller om mange som har søkt om å få lage til bryggeanlegg rundt Nordåsvatnet - men at svarene er negative.

— Mens her er det en som bare tar seg til rette. Det er provoserende, sier Kjell Brekke.

Ga stoppordre

På samme eiendom som den omstridte bryggen, er også et nytt hus med fire boenheter under oppføring. I følge Sissel Budal, tilsynssjef for byggesaker i Bergen kommune, har byggherre Veidung fått gravetillatelse for huset. Men aldri for bryggen.

— Dette er grov miljøkriminalitet, særlig når det skjer i strandsonen, sier Sissel Budal, tilsynssjef for byggesaker i Bergen kommune.

Hennes folk stanset fredag i forrige uke utsprengningen og utfyllingen. Da var svaberget allerede borte.

I første omgang har ikke kommunen vurdert politianmeldelse. Siden arbeidet ble stoppet da stoppordren kom, påløper det heller ikke tvangsmulkt.

— Som alle andre, er det mulig å søke om å få sprengingen og utfyllingen godkjent, sier Budal. Kommunen har tradisjonelt vært restriktive med tillatelser til naturinngrep rundt Nordåsvatnet.

— Om inngrepet ikke blir godkjent, pålegger vi retting. Svabergene får vi ikke tilbake, men utfyllingen må bli gravd opp igjen. Det må fremstå mest mulig som det var, sier Budal.

Vil grave opp igjen

Eiendomssjef Odd Fondevik i Fav Gruppen, innrømmer at de ikke hadde tillatelse til utsprengningen.

— Grunnen til at vi gjorde det, var for å komme til med maskiner, slik at vi kan lage terrassen til huset, sier Fondevik.

— Kommunen karakteriserer det som grov miljøkriminalitet. Hva sier du?

— Vi føler ikke det. Vi følger bare de retningslinjer som kommunen har gitt, og stoppet arbeidet da vi fikk beskjed. Vi kommer til å grave opp igjen steinene, sier Fondevik.

— Dere visste altså at dere ikke hadde tillatelse og at bygging i strandlinjen er problematisk. Likevel sprengte dere ut bergene?

— Ja, sier Fondevik.

Tilbake på verandaen med ny utsikt står Berit Brekke.

— Det var som om huset ristet da de sprengte svabergene, sier Brekke.

Nå håper hun at området blir tilbakeført så godt det lar seg gjøre.

ØDELAGT: Berit Brekke er nærmeste nabo til den nye bryggen. Før kunne hun skue mot svabergene fra både terrasse og stuevindu mens det nå er en utfylt kai som er utsikten.
Nielsen, Rune