— Ungene våkner. Det er helt uunngåelig. For barn er det natt kl. 22.30, sier Jarle Kallestad, en av dem som har sprengningsarbeidet rett under huset sitt. Resultatet av varslingssirener og påfølgende salver sent på kveld er unger som bare får seks timer søvn.

— De er blytunge å få opp om morgenen. Det sier seg selv at seks timer søvn ikke er nok, sier Kallestad, som har to barn på ti og ett på 13.

Har dispensasjon

Formelt har Bybanekontoret alt sitt på det tørre. Det er søkt om dispensasjon for at arbeidene kan pågå frem til 23.00 på hele strekningen fra sentrum til Nesttun.

— De har søkt om dispensasjon for å få terrorisere et helt nabolag. Dette er mangel på folkeskikk, sier Kallestad, som ikke kan forstå at det kan være nødvendig å sprenge så sent.

Det gjør heller ikke de andre naboene.

— Det er direkte ubehagelig, sier Tore Hansen.

— Det minner mest av alt om jordskjelv, sier konen Unn Barsnes.

Både Hansen og Kallestad mener det må gå an å organisere arbeidet annerledes, slik at de slipper å bli plaget av kraftige salver rett før arbeidene avsluttes for dagen.

  • Og hvorfor må det sprenges på den tiden av døgnet de fleste av oss er hjemme? spør Hansen.

Verst for barnefamilier

Barnefamiliene er de som sliter mest.

  • Barna er gjerne akkurat falt i søvn. Så bråvåkner de av at sengen og alt rundt dem rister, og strever gjerne med å falle til ro igjen, sier Hansen.

Også de voksne har problemer med å forberede seg på det som skal skje.

  • Sitter du og ser på TV, er det ikke lett å høre sirenen som varsler om neste salve, sier Tore Hansen.

Kallestad lurer også på om de som har innvilget dispensasjonen har vært klar over hvor kraftig det smeller, og hvilke konsekvenser det har. Selv er han glad for at Bybanen kommer. Det er bare sprengingen nattetid han vil slippe.

- Blir bedre

Både Hansen, Kallestad og Tormod Bjånes - som selv har en treåring - har flere ganger klaget til Bybanekontoret. Der er det lite trøst å få.

— Jeg forstår at situasjonen oppfattes som vanskelig for dem som bor rett over der vi sprenger. Trøsten får være at dette står på i en tidsbegrenset periode, og at det snart blir bedre, sier informasjonsrådgiver Rune Jenssen ved Bybanekontoret.

Arbeidet med Fageråstunnelen startet for rundt en måned siden. I slutten av januar skal anleggsarbeiderne etter planen ha gjennomslag mot Wergeland.

— Men må dere absolutt sprenge om kveldene?

  • Vi er avhengig av å arbeide utover kveldene for å holde fremdriftsplanen, sier Jenssen.

I går ble problemene tatt opp med entreprenøren Veidekke.

— Denne uken vil arbeidene fortsette på kveldstid, men deretter vil det bare skje hver tredje uke når det jobbes doble skift. I tillegg vil vi tilby naboene telefonisk varsling før det blir sprengt på kveldstid, sier Jenssen.

Skuffet over svaret

Det er på ingen måte nok til å dempe gemyttene blant naboene.

— Vi er veldig skuffet. Varsling på telefonen er helt uinteressant, det er ikke varslingen som er problemet. Problemet er at ungene våre får ødelagt nattesøvnen. Og dette skal pågå i månedsvis, sier Kallestad. At det blir to ukers pause mellom hver uke med kveldssalver, ser han lite hjelp i. Det blir uansett umulig å få til stabil døgnrytme.

Det er i alt fire tunneler på strekningen fra sentrum til Nesttun.

— Vi har ikke fått mange klager, kanskje fra ti-tolv personer til sammen, men ofte klager de samme flere ganger, sier Jenssen.

Hvilke erfaringer har du med bybanearbeidet? Skriv noen ord i debattfeltet nedenfor.

HAR FÅTT NOK: - Bybanearbeidet terroriserer et helt nabolag med sprengingen, sier Jarle Kallestad (i midten). Han og konen Åse Kallestad (til v.) og naboene Tormod Bjånes, Tore Hansen (bak) og Anneline Mellin-Olsen i Fageråsen mener det må være unødvendig å sprenge helt til kl. 23 på kvelden.
Paul S. Amundsen