KJELL ØSTERBØ

Ikke bare er det rekorduttak av strøm, men også rekordpris på strøm. Informasjonsdirektør i BKK, Kjell Harald Lunde at spotprisen som BKK kjøper inn for ligger et sted mellom 10 og 20 øre per kilowattime på denne tiden av året. I dag morges regner han med en pris på 1,95 kroner per kilowattime for strømmen.

Kostbart — Det betyr at for alle de som betaler spotpriser er sprengkulden disse dagene en kostbar fornøyelse. De fleste av oss som har såkalt flytende standardtariff er prisen i dag 37,48 kroner. Dette er også en stiv strømpris innrømmer Lunde, når forbrukeravgift og moms kommer i tillegg.Men altså betydelig lavere enn de som for tiden svir fingrene i spotmarkedet.

På grensen Den forrige rekordforbruket av strøm i BKK-området mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden var 15. desember i fjor. Da ble det tatt ut 1340 megawatt. Lunde forsikrer at Vestlandet har et nett som tåler dette. Statnett sine prognoser for hele landet, spår at vi i dag tidlig når opp mot grensen for hva det sentrale overføringsnettet tåler på 23 000 megawatt. Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Erling Småland innrømmer at nattens kulde nok var det tøffeste i hvert fall bergenseren har hatt på noen år. Men ingen rekord. I Bergen sentrum ble det i 1987 målt minus 16,3 grader. Natt til søndag som var noe mildere enn sist natt ble målt til 11,4 minusgrader.

Minus 20 for noen bergensere - Det kan imidlertid være meget store variasjoner også innen Bergen kommune. På Trengereid, Gaupås nær Ytre Arna, flere steder i Fana og på Fjøsanger, vil de i så kalde perioder kunne oppleve temperaturer på under 20 kuldegrader, sier Småland.