Det handler om vold, sex, penger, og kynisk utnyttelse av utenlandske kvinner. Politiet i Oslo har pågrepet to personer og siktet dem for hallikvirksomhet. Nå retter de blikket mot Bergen og to leiligheter i Markeveien.

Razzia mot bordeller

Tidligere i oktober troppet en kvinne fra Litauen opp hos politiet i Oslo. Hun fortalte at hun var blitt slått og truet av halliken sin. Kvinnen var fortvilet, og redd for følgene hvis hun ikke fortsatte å selge sex.

Med bakgrunn i kvinnens historie startet politiet sin etterforskning. Den 18. oktober slo et tjuetall polititjenestemenn til mot tre leiligheter i Oslo.

— I leilighetene fant vi seks kvinner fra Litauen og Ungarn. De har alle jobbet som prostituerte, sier politiavdelingssjef Magnus Fosse ved etterforskningsavsnittet ved Grønland politistasjon. Razziaen førte til at to menn og en kvinne ble pågrepet og siktet etter hallikparagrafen. Mennene sitter nå i varetekt, kvinnen er løslatt.

Alle tre skal ifølge VG tilhøre det fryktede Tveita-miljøet.

Dørvaktens leilighet

Politiet føler seg nå sikre på at ligaen også opererte på sex-markedet i Bergen. I sommer avslørte Bergens Tidende at det ble drevet to luksusbordeller i en leiegård i Markeveien.

Toppleiligheten ble formelt leid av en 32 år gammel dørvakt. Her tilbød tre baltiske kvinner seksuelle tjenester for 1500 kroner. På kveldstid gjestet kvinnene utestedene der dørvaktene jobbet.

Tre etasjer under dørvaktens leilighet ble det også drevet bordell. Etablissementet gikk under navnet «Heidis blomsterpiker». Dette navnet dukket også opp under etterforskningen av bordellene i Oslo. Etter BTs avsløring ble begge bordellene i Markeveien stengt. De litauiske kvinnene fortsatte likevel sin virksomhet I annonser på internett fikk kunder opplyst at kvinnene nå tilbød seksuelle tjenester i Oslo.

Annonsene på internett forsvant først etter at oslopolitiet hadde aksjonert.

Politiavdelingssjef Magnus Fosse bekrefter at luksusbordellene i Markeveien blir regnet som interessante i den pågående etterforskningen.

— Vi vet at denne saken har forgreninger til Bergen, men på det nåværende tidspunkt kan jeg ikke kommentere detaljer i saken, sier Fosse. Storimport

Politiet tror de er i ferd med å sprenge en liga som har drevet med import av kvinner i stor skala. Kvinnene skal ha blitt lokket til landet med løfter om store inntekter. Senere har det vist seg at inntektene fra sex-salget ikke har havnet hos de baltiske kvinnene, men i lommene til norske bakmenn. Da kvinnene forsøkte å komme seg ut av prostitusjonen, er de blitt truet til å fortsette virksomheten.

Nøyaktig hvor mange kvinner som er kommet til Norge på denne måten har politiet ennå ikke oversikt over.

Kvinnene som ble pågrepet under razziaen i Oslo er alle avhørt og sendt ut av landet.

fakta/prostitusjon

  • Sex-markedet i Bergen er i voldsom vekst. Bergens Tidende avslørte i august at det selges seksuelle tjenester ved en rekke av byens massasjeinstitutter. I samme artikkelserie kom det frem at det drives to luksusbordeller i Markeveien. * I sommer uttrykte Utekontakten bekymring over utviklingen i et brev til kommunen. Politimester Rolf B. Wegner lovet en offensiv mot byens halliker. Foreløpig er ingen tatt. * Det er lovlig å selge sex i Norge, men hallikvirksomhet er ulovlig. Det er heller ikke tillatt å leie ut lokaler til prostitusjonsvirksomhet.