GARD STEIRO

EYSTEIN RØSSUM

TROND NYGARD-STURE

TORSTEIN STANGENES

Klokken 0830 i går slo politiet til mot fire boliger i Bergen, Drammen og på Sotra. Et titall personer ble brakt inn til avhør. To menn og to kvinner var sent i går kveld siktet for hallikvirksomhet.

— Vi er i en innledende fase av etterforskningen. Flere personer kan bli pågrepet, sier politioverbetjent Jørn Solsvik, leder for spesialseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

Sentralborddamer

Bergens Tidende kjenner til at alle de siktede er fra Estland. Politiet mener at de tilhører en kriminell organisasjon som frem til i går drev flere bordeller i Bergen og i Drammen.

Den antatte hovedmannen, en 26-åring, ble pågrepet i en leilighet i Drammen. Han var da på vei til Estland. I samme leilighet skal det ha oppholdt seg tre antatt prostituerte kvinner. Disse ble løslatt etter lange politiavhør.

Samtidig slo sivilt politi til mot to leiligheter i Bergen og et bolighus på Sotra. En rekke personer ble pågrepet, blant annet en 42-åring som skal ha styrt sex-salget i Bergen.

I tillegg er to kvinner i 20-årene siktet for hallikvirksomhet. Politiet vil ikke kommentere deres roller i organisasjonen, men etter det Bergens Tidende erfarer skal kvinnene blant annet ha fungert som sentralborddamer.

- Kjekke og velkledde

I hele går formiddag ransaket politiet leiligheter både i Domkirkegaten og Knøsesmauet. Her skal flere estiske kvinner ha solgt seksuelle tjenester.

Eieren av leiligheten i Knøsesmauet forteller at han leide ut til esterne i mars 2004. Et velkledd par i 20-årene dukket opp på visning. Han med bærbar pc og stresskoffert. Begge snakket utmerket engelsk.

— Jeg var bortreist da, og en venn inngikk leieavtalen for meg. Han fortalte at de fremstod som kjekke og solide leietakere, sier huseieren.

Av hensyn til familien ønsker han å være anonym. Han bor selv et annet sted i byen.

— De sa at det skulle bo en kvinne der, og at hun skulle studere i Bergen.

Leieforholdet startet 1. april. Siden hørte han ikke noe før i august, forteller han. Da fikk han telefoner fra naboer.

Sportsbil utenfor

— De fortalte at de hadde sett en sportsbil utenfor om natten, at to kvinner hadde gått «uvanlig» kledd og at de hadde sett menn snike rundt der sent på kvelden.

Huseieren forteller at han ringte politiet i slutten av august.

— De fortalte at de skulle prioritere saken, men at det ikke var noe mer jeg kunne gjøre. Siden har jeg ikke hørt noe mer verken fra naboer eller politiet om dette, før BT nå ringer meg.

Huseieren legger ikke skjul på at han reagerer sterkt på at det kan ha pågått organisert prostitusjon i huset.

— Dette er veldig trist både for kvinnene, naboene og meg. Det er forferdelig at de kanskje betaler husleien med penger de tjener på å selge kroppen sin.

- Boret seg inn

Politiet slo også til mot en leilighet den 42 år gamle mannen leier på Sotra.

— Det var like før politiet boret seg inn døren her hos meg også. Min kone kom ut og åpnet døren, sier husverten til den siktede estlenderen.

Husverten var dratt på jobb da politiet kom for å ransake utleieleiligheten i underetasjen. Han forteller at 42-åringen har bodd der i tre år; først med en samboer som reiste hjem, så med en annen kvinne.

— I tillegg har det vært masse folk som har kommet og gått. Men de har vært stille og rolige, det har ikke vært bråk eller problemer. Jeg har fått inntrykk av at alle har vært fra Estland, sier huseieren.

Bergens Tidende var i går kveld innom kjellerleiligheten på Sotra. Da befant det seg fem personer der. Alle fra Baltikum. De fortalte at de var i Norge for å jobbe med maling og annet bygningsarbeid.

De kjente til at 42-åringen var pågrepet for hallikvirksomhet, men ønsket ikke å snakke mer om saken.

Har liste over kvinner

Gårsdagens aksjon mot organisert prostitusjonsvirksomhet er den mest omfattende i Hordaland politidistrikts historie.

Politiet ønsker ikke å kommentere hvordan de kom på sporet av ligaen.

— Vi har brukt flere utradisjonelle etterforskningsmetoder. Det er har vært et svært tid- og ressurskrevende arbeid, sier politiadvokat Kaare Songstad.

Bergens Tidende kjenner til at politiet har samarbeidet med kolleger i Estland. Det er utarbeidet en liste over kvinner som skal ha solgt sex fra de to leilighetene i Bergen. Flere av dem er nå reist tilbake til hjemlandet. Det kan bli aktuelt for etterforskerne å dra til Estland for å avhøre disse kvinnene.

De fire siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling i dag.

TATT: I sommer nøt mannen til venstre en utepils i Bergen sammen med en kamerat. Nå er 42-åringensiktet for hallikvirksomhet. De øvrige personene på bildet har ikke noe med prostitusjonssaken å gjøre.
RAZZIA: Her i Knøsesmauet skal flere estiske kvinner solgt seksuelle tjenester siden april i fjor. - De fremsto som kjekke og solide leietakere, sier eieren av toromsleiligheten.