I en pressemelding torsdag ettermiddag melder Bergen kommune at det prosjekterte 50-metersbassenget på Nygårdstangen blir langt dyrere enn tidligere antatt.

Byrådet har satt av 500 millioner kroner til prosjektet, men nye kalkyler beregner kommunens andel til hele 771 millioner kroner.

— Vi kan ikke uten videre akseptere at prosjektet blir så mye dyrere enn planlagt, sier byrådsleder Monica Mæland til bt.no

- Kostnadene må ned

Hun vil ikke spekulere i hvor smertegrensen går for kommunens del.

— Kostnadene på prosjektet må ned, og vi må få hjelp til å få det realisert, sier hun.

Byrådslederen varsler full gjennomgang av prosjektet, men er samtidig ikke sikker på om de nye analysene er riktige.

— Vi stusser ved en del av tallmaterialet, særlig i tider som dette, og skal ha en grundig gjennomgang av analysen. Dette er kun et forprosjekt, fasiten vil vi ikke få før anbudet innhentes, men vi tar signalene på alvor, sier Mæland.

Representanter for idretten er også blitt informert om situasjonen. Sammen med bergenspolitikere skal de møte kulturminister Trond Giske i håp om å få flere statlige midler til prosjektet.

— Vi får tippemidler, siden dette er et hovedanlegg for svømming og stuping, men vi ønsker en dialog med tanke på å få staten til å bidra med mer. Det har andre byer fått, sier Mæland.

Blir utsatt ett år

Samtidig skal byrådet se på mulig tiltak for å hindre en eventuell kostnadssprekk.

— Det kan bli aktuelt å gjøre reduksjoner i prosjektet, sier Mæland.

- Er det fare for at det ikke blir noe av bassenget?

— Vi skal gjøre det vi kan for å realisere dette, men det finnes en grense for hva vi kan bære - både når det gjelder investerings- og driftskostnader, sier byrådslederen.

En rekke forslag konkurrerte om prosjektet på Nygårdstangen, og i januar i år ble forslaget «Helleren» enstemmig valgt av juryen. Det er det danske arkitektfirmaet KHR, i samarbeid med EKJ Ingeniører som står bak forslaget.

Planlagt byggestart har vært februar 2009. Skolen skulle tas i bruk i august 2011 og svømmeanlegget i desember 2011. Det rekker ikke kommunen.

Den nye tidsplanen innebærer at byggestart blir et halvt år senere planlagt, mens anlegget vil stå ferdig først ett år senere enn planlagt.

— Vi kan ikke sette spaden i jorden før vi vet hva dette koster, sier Mæland.

Hva synes du om at 50-metersbassenget er i fare? Diskuter saken her.

Arkitektfirmaet KHR / EKJ
ÅPEN PLASS: Foran bygget blir det en åpen plass, noe som har vært vektlagt av juryen.
Arkitektfirmaet KHR / EKJ