— Det er lenge siden bergenspolitiet har hatt det så travelt, når det gjelder heroinsaker, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

Ved siden av en omfattende kokainsak som politiet har etterforsket denne vinteren, har de hatt tre større heroinsaker med til sammen 18 involverte personer. 17 av dem er nigerianere.

Nigeria-mafia

Den første saken startet da en nigeriansk mann ble stoppet i tollen på Flesland i september i fjor med til sammen ett kilo heroin i magen.

Politiets videre etterforskning førte til en leilighet i Oslo hvor det ble tatt 1,3 kilo heroin.

Hovedmannen er siktet for salg av syv kilo heroin. Han er en 29 år gammel nigerianer som er domfelt i Norge to ganger tidligere for grov narkotikakriminalitet. Han ble utvist til Nigeria høsten 2007, men kom tilbake til Norge med ny identitet året etter.

  • Vi mener dette er nigerianske asylsøkere som driver med profesjonelt narkotikasalg. De seks siktede er siktet etter mafiaparagrafen. Når vi ser hvor mye penger som er involvert er det ikke vanskelig å skjønne at de kommer tilbake til Norge, sier politiadvokat Christoffersen.

Heleri av 5,2 mill.

Pengebeslagene og sporing av pengeoverføringer i sakene viser at det er enorme summer å tjene på smuglingen.

  • En av kvinnene i den største saken er siktet for heleri av 5,2 millioner kroner. Politiet mener dette er penger som stammer fra salg av heroin, mens kvinnen selv sier det stammer fra flere kvinners prostitusjonsvirksomhet.

Jørn Solsvik, leder for Seksjon for organisert kriminalitet, sier nigerianske kriminelle utgjør et betydelige problem for Hordaland politidistrikt.

  • De er tungt etablert i Europa og følger nøye med på hvilke trekk politiet foretar seg. Det virker som de har stor tilgang på kurerer. Bakmennene har råd til å ofre dem. Om en blir tatt, så er det bare å erstatte vedkommende med en ny, sier Solsvik.

Han mener de nigerianske asylsøkerne bidrar til at det er mye heroin på markedet i Bergen nå.

  • De ti kiloene vi har klart å spore opp er bare toppen av et stort isfjell, sier Solsvik.

Stort nettverk

I en rapport fra Europol (OCTA 2008) påpekes det at nigerianerne er en ny og sentral aktør på heroin- og kokainmarkedet, noe som også har påvirket norske forhold.

I rapporten vises det til at nigerianske organisatorer kjøper store kvanta heroin av tyrkiske bakmenn, og sørger for transport av heroin fra Tyrkia til europeiske land, deriblant Norden. Narkotikaen blir som regel fordelt på svært mange kurerer som benytter fly, båt, tog, buss og personbil. Gruppene er også involvert i prostitusjon, hallikvirksomhet, menneskehandel og bedragerier. De benytter seg av nigerianske nettverk som er etablert i Europa/Norden, og har dermed et meget godt tilrettelagt nettverk for distribusjon av heroin.

  • Kriminaliteten disse står for har ført til store utgifter for politiet. Bare i den ene saken har vi brukt over 700.000 kroner til tolkeutgifter. For ikke å snakke om all den vinningskriminaliteten som kommer i kjølvannet av at noen må betale for stoffet som selges, sier Solsvik.