ATLE ANDERSSON

Lars Sponheim fikk stemmene til fem av de åtte medlemmene i nominasjonskomiteen til Hordaland Venstre. Utfordreren Kjell Alvheim hadde støtte fra partilederens skarpe kritikere i Bergens-partiet.

Selv om det var jevnt under avstemningen i det nesten tre timer lange møtet i går, tok ikke mindretallet dissens. Sponheim trenger heller ikke bekymre seg for å bli vraket på nominasjonsmøtet 26. november. — Her har Bergen bare 13 av de rundt 70 utsendingene, opplyser nominasjonskomiteens leder Liv Sæbø Fausa til BT.

Mer spennende blir det om annenplassen. May Britt Vihovde fra Sveio, som er inne i sin andre periode som fast møtende på Stortinget, risikerer å tape. Tre av de åtte medlemmene av nominasjonskomiteen tok dissens, og støttet fylkesleder Kari Østervold Toft fra Sund. Hun er også ønsket i mange av lokallagene.

Unge Venstre-leder Lars Henrik Michelsen foreslås enstemmig som nummer tre, mens Østervold Toft og Gunn-Vivian Eide er plassert på de neste plassene.

Kjell Alvheim har fått 20.plassen, mens Harald Hove, som lanserte seg selv som førstekandidat tidligere i prosessen, får den såkalte hedersplassen aller nederst.

Liv Sæbø Fausa medgir at situasjonen i partiet har vært vanskelig.

— Alle vet at det har vært en del misnøye med Sponheim i Hordaland, ikke minst i forbindelse med lederstriden, sier hun.

— Er Sponheim da rette kandidaten til å spre entusiasme i fylkespartiet før stortingsvalget neste år?

— Han er i hvert fall den mest kjente Venstre-personligheten. Han sitter i regjeringen og bør kunne sanke en del stemmer for partiet, sier Liv Sæbø Fausa.

— Hva med hensynet til fornyelse på de to øverste plassene?

— Debatten rundt annenplassen handlet nettopp om det, men vi foreslår jo Lars Henrik Michelsen på tredjeplass. Han er en ny og spennende politikertype, sier Sæbø Fausa.