• Jeg skal ikke bli mindre kontroversiell, men lover å bli flinkere til å ta signaler.

ATLE ANDERSSON

Det var to av løftene Lars Sponheim ga sine partifeller i Hordaland etter at han i går kveld ble valgt som toppkandidat på stortingsvalglisten til Venstre.

Den omstridte partilederen og statsråden ble valgt uten motkandidat, men fire uttrykte sin motstand ved å stemme blankt.

Vihovde på andre

Stortingsrepresentant May Britt Vihovde fra Sveio fikk også fornyet tillit fra nominasjonsmøtet. Det var på forhånd knyttet spenning til annenplassen. Fylkesleder Kari Østervold Toft var ønsket både i mange lokallag og et mindretall i nominasjonskomiteen. Hun gikk imidlertid på talerstolen og kunngjorde at hun ikke vil delta i noen kampvotering mot Vihovde.

I går kveld var det bare krusninger igjen av stormbølgene som herjet rundt Sponheim tidligere i år. Medlemmer av Bergens-delegasjonen, anført av Gunn-Vivian Eide, kritiserte imidlertid partilederen for ikke å være tydelig nok på Venstres standpunkter og sosialliberale verdier. Den tidligere kommunalråden etterlyste også større Sponheim-engasjement rundt viktige Venstre-saker i Bergen.

— Lars, du må på banen for bybanen. Der har du aldri vært, sa Eide.

Grete Line Simonsen, også hun fra Bergen, oppfordret Sponheim om å være mer til stede i Bergen, og bli mer inkluderende i fylkespartiet.

«Aldri vært bedre»

Sponheim kjenner seg ikke igjen i deler av kritikken mot innsatsen i Bergen. Han hevder overfor BT at han gjennom innsatsen i regjeringen har bidratt til så vel bedret kommuneøkonomi i byen og til kollektivsatsingen som Bergen nå nyter godt av.

Sponheim lover likevel partikollegene at han skal bli mer inkluderende og varsler at han er på hogget som aldri før. Proppfull av selvtillit er han utvilsomt.

— Jeg føler at jeg aldri har vært bedre som politiker. Jeg er sulten på å gjøre mer og levere flere Venstre-resultater. Jeg er et tøft konkurransemenneske og er bedre rustet enn noen gang til en ny stortingsperiode. Jeg har ikke tenkt å bli mindre kontroversiell, men skal bli flinkere til å ta signaler, sier Sponheim.

«For lite PR-kåt»

Annenkandidat May Britt Vihovde fikk mye skryt for innsatsen på Stortinget, ikke minst i arbeidet for rusmisbrukere og prostituerte.

— Det eneste som er dumt med May Britt er at hun ikke er så PR-kåt. Men så er jo det heller ikke så lett å være nummer to bak Sponheim, sa Gunn-Vivian Eide.

Eide tapte for øvrig kampvoteringen om femteplassen mot Jan-Christian Kolstø, også han fra Bergen.

Leder i Unge Venstre, Lars Henrik Michelsen fikk tredjeplassen, med Kari Østervold Toft på plassen bak.

VENSTRE-HØVDINGEN: Lars Sponheims posisjon på listetoppen var aldri truet på nominasjonsmøtet i går kveld. Kari Østervold Toft (t.v.) var ønsket av mange på plassen bak Venstre-lederen, men ønsket ikke å kjempe om andreplassen.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ