• Langt over grensen, sier byrådsleder Monica Mæland. - Folk mangler humor om de ikke tåler dette, sier Sponheim.

Sponheim talte til rundt 90 gjester på Terminus tirsdag i forbindelse med 60-årsfeiringen til fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg.

bt.no har fått gjengitt innholdet i talen som et angrep på «pubertale piker og gutter» i Høyre. Ifølge Sponheim selv var det dette han sa:

«Jeg har registrert selv inne fra Ulvik, at det har vært en diskusjon i Bergen om hvor grensen går for ytringsfrihet i hilsningstaler. Da tenker jeg på hva fylkesmann Willoch alltid svarte når han ble spurt om hva man hadde lov å ytre seg om som embetsmann. — Den får ytre seg den som har kunnskap.

Jeg har registrert at det har vært en debatt i helgen hvor byens glade piker og gutter har vært så høye på seg selv og er seg selv nok så mye, at de vil legge ned både fylkesordføreren og fylkesmannen. Men Harald Hårfagres byggverk er nok ikke så lett å rive ned på en lørdagskveld.»

— Så du brukte ikke ordet pubertale?

— Joda, men det var litt senere i talen der jeg refererte til meg selv. Jeg sa at jeg i min pubertale ungdom, for 38 år siden, satt med en gjeng i en snøhule under Hardangerjøkulen. Der proklamerte vi Republikken Finse fri for lavlandsmakt, forklarer fylkesmannen.

- Glimt i øyet

Sponheim forsvarer harseleringen med Høyre-politikerne i Bergen. Bakgrunnen hans var partiets forslag om å gjøre byen til eget fylke.

— Representanter for byrådet gikk ut og ønsket å avskaffe både meg og fylkesordføreren, det var det aktuelle bakteppet. Det jeg sa i hilsningstalen ble sagt med glimt i øyet. Folk i salen lo og det var god stemning, sier fylkesmann Lars Sponheim.

I talen viste han til hendelser fra sin egen pubertetstid og sammenlignet dette med forslaget fra Høyre-politikerne. Han tror ikke uttalelsene vil føre til et anspent forhold mellom folkevalgte og Fylkesmannen.

— Det var sagt i en humoristisk kontekst. De som reagerer har for høye skuldre. De tåler ikke at det slås en morsomhet, sier Sponheim.

- Langt over grensen

Byrådsleder Monica Mæland (H) satte ikke pris på morsomhetene.

— Lars Sponheim sine utfall er langt over grensen for hva en statens representant burde kunne tillate seg, i en tale til en 60 års jubilant, sier Mæland til bt.no.

Heller ikke varaordfører Trude Drevland (H) var begeistret.

— Vi er vant til et annet nivå med den fylkesmannen vi hadde, en som hadde respekt for både embetet og rollen, sier hun.

— Det er tydelig at Lars Sponheim tenker å ta en helt annen rolle som fylkesmann. Vi må nok venne oss til at han benytter seg av anledninger til å komme med noe som ligner på sjikane på en arena der han ikke kan bli motsagt, sier Drevland.

- Humørløst

Sponheim tilbakeviser kritikken.

— At Drevland skulle fremstå som et humørløst menneske er nytt for meg. Skuldrene hennes må stå og stange i taket, sier Sponheim.

Han mener lokale politikere nå ønsker «å ta» staten fordi det snart nærmer seg valg.

— Slik er det alltid i forkant av valg. Man mobiliserer mot en ytre fiende som er staten. Det er skikkelig smart av Søviknes å lage et vestlandsopprør, og så får han Bergen Høyre med på dette opprøret. Dette bare smiler jeg av, sier Sponheim.

Sponheim ber folk ta forholdsregler om de ikke tåler humoren.

— Jeg vil holde mange hilsningstaler fremover. De som ikke har humør, får ta seg en røykepause når jeg skal tale, sier Sponheim.

- Tramper rundt

Mange ordførere i Hordaland kan bli nødt til å lufte seg hyppig fremover. Her er noen av reaksjonene på Sponheims tale:

— Han tramper litt voldsomt rundt, sier ordfører Terje Søviknes (Frp) i Os.

Søviknes mener Sponheim må legge av seg politikeren og være en representant for staten.

— Selv om han innerst inne mener dette og brenner for å få det ut, bør han reflektere mer over den rollen han nå er i, sier Søviknes, som tror slike utspill kan skade samarbeidsklimaet mellom folkevalgte og fylkesmannen.

Ordfører Helge Hauge (Sp) i Tysnes kommune ble overrasket over talen.

— Jeg reagerte på at det ble tatt opp i en hilsningstale, og jeg ble overrasket at det ble tatt opp såpass bredt. Jeg ville ikke ha gjort det, sier Hauge.

Ordfører i Askøy kommune, Knut Hanselmann (Frp), synes Sponheim mangler dannelse.

— Jeg synes ikke det der er helt greit, men Sponheim er nå Sponheim. Alt til sin tid og dette passet ikke der og da, sier Hanselmann. - Han er litt for mye politiker ennå, men det går seg vel til, sier han.

Har politikerne grunn til å reagere på Sponheim? Si din mening i feltet under!