Grieg har allerede lovet Os 30 millioner kroner til et nytt kunstmuseum som skal romme familiens samling. Nå har kommunen bestemt seg for å samlokalisere museet med en ny storstue for kulturen.

Forslaget innebærer at museet får ny plassering. I stedet for ytterst på Haugsnesfjero skal det nye kulturbygget legges på Mobergsneset, på andre siden av Osøyri. Det betyr at millionleilighetene i prosjektet «Vindu mot Fjorden» slipper et ruvende signalbygg foran seg.

— Beliggenheten på den gamle kafétomten på Mobergsneset er like spektakulær. Dette skal bli et signalbygg og et anlegg som kan trekke folk fra hele regionen, drømmer Søviknes.

Langs sjøfronten inn mot sentrum er det planlagt flere store boligprosjekter, alt en del av kommunens plan om å gjøre Osøyri mer bymessig.

Kulturhuset vil inneholde en storsal med plass til mellom 400 og 600 publikummere.

— Det blir en av de beste scenene i bergensregionen med fasiliteter for både musikk, teater og dans, sier Søviknes.

Han forteller at samlokaliseringen vil gjøre driften enklere og billigere. I avtalen med Grieg Foundation heter det at kommunen skal ta ansvaret for driften. Museet skal romme Grieg-familiens samling av norsk og nordisk kunst fra 1800-tallet, i tillegg til gjesteutstillinger.

Formannskapet i Os vedtok i går enstemmig å gå videre med prosjektet. Kommunen vil søke Kulturdepartementet om tippemidler for å finansiere sin del av bygget.

UT MOT FJORDEN: Per Grieg sr. (til venstre) og ordfører Terje Søviknes presenterte museumsplanene på den opprinnelige tomten på Haugsnesfjero i mars. Nå er museet slått sammen med kulturhuset og flyttet til andre siden av osen. Men utsikten blir like vakker, lover Søviknes. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ
Bergens Tidende