Angela Torheim skulle kose seg med salat til kveldsmat. Da hun stakk hånden ned i posen, kjente hun noe røre på seg.

— Jeg hørte et skrik inne fra kjøkkenet. Da jeg kom inn, hadde mamma funnet en grønn, liten frosk i salaten, forteller datter Miriam Torheim.

Posen var av typen «Baby Leaf-salat», kjøpt på Rema 1000 ved Nygård skole og merket «vasket og klar».

Spiste salaten likevel

Familien har aldri opplevd noe lignende, men den uventede gjesten ble likevel tatt godt imot.

— Det var litt ekkelt å kjenne den bevege seg i hånden, men den var litt søt også, forteller mor Angela Torheim.

GRØNN FROSK: Lørdag kveld fikk Angela og Miriam Torheim en uventet gjest til kveldsmaten. Den sprell levende frosken kom fra salatposen.
Paul S. Amundsen

De to fant frem en glassbolle og lot frosken få bli der. Etterpå vasket moren salaten og spiste kveldsmat som planlagt.

Men nå var det datterens tur til å skrike.

— «Ikke spis, frosken har mistet en bakfot», hørte jeg plutselig fra kjøkkenet, forteller Torheim. Hun medgir at hun frem til da hadde vært eksepsjonelt sulten, men nå mistet all matlyst.

Frosken lurte sorteringsmaskinen

Froskesalaten ble produsert av Bama, Norges største distributør av frukt og grønnsaker. De har funnet en mulig forklaring på hvordan frosken havnet i posen. Sannsynligvis har den kommet fra Italia.

— Baby Leaf gjennomgår en ekstremt skånsom høsteprosess. Salaten legges forsiktig på bånd, der den gjennomgår optisk sortering. Her sorterer maskinen på farge. Fordi frosken er grønn, kan den ha klart å passere uten å bli oppdaget, forklarer Atle Beyer, administrerende direktør i Bama.

LØRDAG: Slik så frosken ut da den ble funnet.
Privat

Han legger seg flat i saken.

— Jeg beklager på det sterkeste til familien Torheim. Vi skal nå gå gjennom hvert enkelt trinn i hele produksjonen, slik at vi kan forhindre at dette skjer i fremtiden, lover Beyer.

Spiselig frosk

Petter Bøckman er zoolog ved Universitetet i Oslo. Han forteller at frosken familien Torheim har fått i salatposen, er den typen som serveres på fransk restaurant.

— Fra det jeg kan se, er dette en «Rana Esculenta», der esculenta betyr spiselig. På 1920-tallet prøvde noen kokker å sette ut denne frosken i Frognerparken, men det viste seg at det var for kaldt.

For Bama kan froskesalaten være hell i uhell, mener zoologen.

— De som kjøpte salaten kan prise seg lykkelige. Frosk er nemlig ekstremt ømfiendtlige for sprøytemidler og slike ting. Når de finner en levende frosk i salaten, så har den vokst opp under gode forhold. All ære til Bama, sier Bøckman.

Han anbefaler familien å levere frosken til Akvariet i Bergen, som har kompetanse til å ta vare på den. Frosken kan nemlig leve i opptil 20 år, og den vil vokse seg stor, forklarer zoologen.

- En delikatesse

Angela Torheim tar beskjeden med godt humør, men er usikre på om de vil kjøpe Bama-salat i fremtiden.

— Jeg syns jo det er ekkelt, så fremover vil jeg kanskje satse på noe annet, sier hun.

På mandag går turen til Akvariet.

— Froskelår er jo en delikatesse, men kanskje ikke rå, sier Torheim og ler.

I BOLLEN: Så langt har frosken fått bo hjemme hos familien Torheim.
Paul S. Amundsen