En halv time før bystyremøtet kom i gang var rundt 300 voksne og barn samlet rundt Gamle Rådhus. Med slagord som "Sats på skolen", "Alle barn er ikke rike" og "Nok er nok" tvang demonstrantene politikerne til å gå spissrotgang på vei inn i bystyresalen.

Anne Grethe ble struts

Mest pepper fikk Arbeiderpartiet og byrådsleder Anne Grethe Strøm-Erichsen, som ble utnevnt til årets skolepolitiske struts "med hodet i sanden og uten evne til å se konsekvensene av sine egne vedtak", som leder for Foreldrearbeidsutvalgene (FAU) i Bergen, Jorge Dahl, uttrykte det.

Og det spørs om forsvarstalen fra byrådslederen gjorde særlig mange mer vennlig stemt.

— Jeg har alltid kjempet for skolesaker som politiker. Men vi må drive i balanse, og det er Staten som legger rammene for hva vi har råd til, prøvde Strøm-Erichsen å forklare.

-Drikker kaffe for pengene

En av de yngre demonstrantene var ni år gamle Øyvind Reikvam, som går på Eidsvåg skole. Han stilte med hjemmelaget plakat: "Noen bruker for mye og det er ikke oss!!!"

- Hvem er det som bruker opp pengene, da?

— Politikerne! De drikker kaffe for alle pengene som vi skulle brukt til å kjøpe såpe og dopapir, slo Øyvind fast.

FOTO: RUNE NIELSEN

— Det er for dumt at skolen må sende barna hjem fordi det mangler lærer. Da er det viktig å si fra til politikerne, sa far Reidar Kvalvåg, som sammen med sønnen Marius (10) og hunden Dina hadde tatt turen fra Varden skole i Fyllingsdalen.

SV varsler mistillit

SVs Tom Skauge delte ut pressemeldinger der partiet varslet mistillitsforslag mot byrådet. Mistillitsforslaget blir behandlet på neste møte, 14. oktober. Da vil også bystyret ta stilling til om å skolekuttene skal opprettholdes.

— Skolekuttene er et løftebrudd og bryter trolig også med norsk lov, hevdet Skauge.

En etter en kom dress- og draktkledde bystyremedlemmer, kikket rundt seg med et beskjemmet smil, og banet seg vei mot inngangsdøren. Der ventet ferske boller, med påskriften "Disse bollene kunne vi laget på skolen, dersom vi hadde hatt råd!".

— Koffår skal de få boller, de som tar pengene våre? spurte en smårolling. Moren ble svar skyldig.