Det hjelper nemlig ikke hvor mange øl du tyller i deg på yndlingspuben. Hvis gjestene dropper matbiten, går det galt for flere populære etablissementer i sentrum.

Utesteder som ikke akkurat er kjent for kulinariske opplevelser, har nemlig fått skjenkeløyve som spisesteder. Det betyr at minst 25 prosent av omsetningen må komme fra mat. Hvis ikke ryker skjenkebevillingen.

— En dusteregel

Det er årsaken til de sparsomme menyene på utesteder der gjestene helst er interessert i flytende føde.

Daglig leder Tom Greni på Rick's mener 25-prosentregelen rammer både utelivsbransjen og restaurantnæringen.

— Dette er en dusteregel, sier Greni. Han vurderte å innføre matservering på den irske puben Finnegan's for å få spritservering.

— Hvis vi hadde inngått en avtale med pizzarestauranten over gaten, og laget en meny med pizza, bagett og kaffe, ville vi fått brennevin, sier han.

Andre utesteder har tenkt i samme baner:

n Hos Biskopen løper betjeningen over gaten til restauranten Aspendos og henter pizza, dersom noen skulle finne på å bestille det.

n Hector's Hybel har kafédrift på dagtid, med baguetter og toast.

n På Inside er det hamburgere i en rekke varianter som redder statusen som serveringssted.

n Legal nøyer seg med smørbrød, toast og suppe på menyen.

Flere aktører som kjenner utelivsbransjen mener dagens ordning er en molboordning og resultatet av politisk spill for galleriet.

Ødelegger for restauranter

I kommunens retningslinjer heter det at nye bevillinger i hovedsak gis til spisesteder. Men i praksis må altså mange av «spisestedene» kjempe hardt for å komme over 25 prosent matomsetning.

— Hvis politikerne virkelig vil ha flere spisesteder, må de kreve at serveringssteder har kjøkken, meny og kokker, ikke at de selger 25 prosent «mat», sier Greni.

— Ingen vil gå på et utested for å spise middag. Derfor lokker pubene med billig mat for å sikre seg 25 prosent matomsetning, noe som igjen ødelegger for den seriøse delen av restaurantbransjen.

Kontrollen foregår ved at bedriftene må sende inn omsetningsoppgaver som er bekreftet av revisor.

Kontorsjef Gro Gaarder ved Bergen kommunes kontor for skjenkesaker har tidligere foreslått å fjerne hele prosentregelen.

— Det ville gitt en enklere og mer rettferdig bevillingsordning, sier Gaarder.

Matsalg uten fortjeneste

Også andre er kritiske:

— Vi lever med reglene, men lurer på hvorfor politikerne har valgt å opprettholde en regel som er uforståelig for alle i bransjen, sier medeier Gard Haugland ved Legal.

— Dette er en tåpelig regel som rammer oss. Vi selger mat nesten uten fortjeneste for å holde oss innenfor 25-prosentgrensen. Det er klart at det ikke er ideelt å holde kokker og fullt kjøkken uten fortjeneste, sier Roger Antonesen på Café Clue.

— Regelen er litt bakvendt. Markedet hadde regulert seg selv om det ikke hadde vært noen 25-prosentregel, sier daglig leder Morten Egeland ved Hector's Hybel.

Det lykkes ikke BT å få kontakt med byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen, i går kveld.