— Jeg var i et gedigent supermarked i Frankrike for et par uker siden, hvor de for eksempel selger kalvenyrer. Men noe kjøttdeig så jeg ikke, sier Hald.

Han er tidligere vinner av tittelen Årets kjøkkensjef, og vokter nå gryter og ansatte på Neptun hotell. Kjøkkensjefen har over tjue års erfaring med kulinariske pilegrimsferder til Frankrike.

Fransk skreiklubb

Spises det noe sted i verden så mye kjøttdeig som i Norge? I fjor kjøpte nordmenn nær 22.000 tonn kjøttdeig, ifølge analysebyrået ACNielsen.

— Vi har den jo på alt. På pizza, på pasta og jeg vet ikke hva. Hvorfor i all verden gjør vi det? lurer Hald.

Norske aviser er spekket med middagstips til rådville eks-kjøttdeigetere.

— Franskmennene bruker andre ting i maten, for eksempel kylling og svinekjøtt. Det kan vi også gjøre, sier kjøkkensjefen.

Hald understreker at han ikke har noe imot kjøttdeig.

— Men det er så mye som er bedre. For eksempel har vi verdens beste sjømat.

Hald har selv sett hvordan små norske flagg står oppstilt ved fisken på markedene i Frankrike.

— Det norske flagget er et kvalitetsstempel. Franskmennene er kjempemisunnelige på fisken vår, sier Hald.

Han legger ut om en gruppe bestående av fremtredende franske kokker som har stiftet en egen forening til ære for helnorsk torsk. Le club du Skrei de Norvège.

- Nordmenn er flinke

Det nærmeste man kommer kjøttdeig i Frankrike er ifølge Hald en steak haché, hvor et helt kjøttstykke kvernes opp for deretter å formes til en slags burger.

— Det avskjæret vi lager kjøttdeig av i Norge koker franskmennene kraft på. Hald har vanskelig for å forstå hvorfor kjøttdeig er, eller kanskje var, så populært i Norge. Han mener nordmenn generelt er flinke til å ta til seg nye impulser utenfra, også i matveien.

— Kanskje dette er den siste bastionen? Og at nød nå vil lære naken kvinne og spinne? filosoferer Hald.

Sjefkokken bedyrer at han ikke er noen matsnobb.

— Det beste jeg vet er norsk husmannskost. Raspeballer, salt lapskaus og lettsaltet torsk.

Men med kjøttdeigen gjør Hald bare én ting:

— Den kan brukes til kjøttkaker. Men lammeboller er bedre.

Sei er billige saker

— Det mange ikke vet, er at sei også er godt, sier Fredrik Hald. Her gir han sitt tips til en billig og utsøkt seikomposisjon:

1. Gni seien inn med det du har av tørket krydder. Muskat, nellik, allehånde og pepper er bra.

2. Stek den i smør, og ta fisken ut et par minutter før den er ferdig. Ha sjalottløk, ingefær og gressløk i pannen.

3. Legg fisken tilbake, eventuelt sammen med litt mer smør. Stek ferdig og server med potetstappe.

HVORFORALLTIDKJØTTDEIG?Detnærmestefranskmennenekommerkjøttdeig eren kvernetbiff. Og deklarer segutmerket, sierkjøkkensjefpå Neptun,Fredrik Hald.
KNUT STRAND