PETTER NATVIG

— Vi har hatt veldig stor respons på tilbudet siden vi åpnet for litt mer enn en uke siden, langt mer enn vi hadde regnet med, sier Thore Paulsen, som er daglig leder på hjelpelinjen for spilleavhengige.

— Vi har døgnåpent og mottar henvendelser hele døgnet, men det største rushet kommer på dagtid når folk kan ringe uforstyrret fra kontoret eller i bilen, sier Paulsen

Han sier pågangen sprer seg geografisk noenlunde i forhold til folketallet, med Oslo på topp og Bergen/Hordaland hakk i hæl. De fleste som har problemer med spilleavhengighet, har problemer med spilleautomater, deretter kommer travspill og forskjellige odds-spill. Hjelpelinjen for spilleavhengige ble opprettet med midler fra Kirke- og kulturdepartementet og er en forsøksordning ut 2004.

— Det er dårlig med behandlingstilbud i Bergen for spilleavhengige, sier Inge Jarl Støylen, som er førsteamanuensis på Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

Bergensklinikken har hatt et bra tilbud, men nå er midlene brukt opp og det er umulig å henvise nye pasienter dit, sier Støylen som selv har to pasienter i aktiv behandling for spilleavhengighet.

Mangel på kvalifiserte terapeuter fører til at man må prioritere dem som er hardest rammet.

— De med selvmordstanker og de som har spilt seg fra gård og grunn må komme først i køen, sier Støylen.

Han sier videre at spilleavhengighet ble spesielt problematisk etter at maskinene ble mer aggressive fra 1990 og utover, med lyd- og lyseffekter som virker forlokkende på spillere. Det finnes omtrent 20.000 spilleautomater på landsbasis, og mange av dem eies av veldedige organisasjoner.

— Maskinene er laget av psykologer nettopp med den hensikt å få folk til å spille igjen og igjen, sier førsteamanuensis Støylen.

Han mener begrenset tilgjengelighet på slike spilleautomater vil kunne bøte noe på problemet.