• Nå døper vi presten, sier 14-åringen John Harald Karlson. Og konfirmantprest Terje Aannerød dynkes med vann fra både vannflasker og hageslange. Til latterbrøl fra konfirmantene.

RUNE VALDERHAUG

Jo da. De har det skikkelig gøy på sommerleir for konfirmantene i Fjell menighet på Sotra. Heller ikke presten slipper unna når 60 elleville 14-åringer har tilbrakt den siste uken i telt og sommersol i Skottevig utenfor Kristiansand. Og de har fått en heftig uke med konfirmasjonsundervisning de sent vil glemme. For her har det vært alt annet enn tørre forelesninger om den kristne tro fra prestens side.

Sommerleiren for Fjell-konfirmantene ble en uke med spill, lek, moro, aktiviteter, bading, sang og musikk, svette og selvsagt Jesus.

Kongekult

Fjell menighet på Sotra har i år 279 konfirmanter, og tallet vokser fortsatt. For å få unna konfirmantundervisningen er man nødt til å ta sommeren til hjelp. Selve konfirmasjonen er lagt til ulike helger i september. Men de 279 tenåringene har kunnet velge mellom sommerleir på Sørlandet, et konfirmantopplegg med fokus på idrett, Ten Sing eller en mer klassisk konfirmasjonsundervisning.

— Dene leiren har vært sinnssykt bra. Konfirmanttiden blir en ferie på en måte. Dessuten har det vært vanvittig kule folk her nede, forteller Ingrid Bjorøy og legger til:

— Egentlig hadde jeg ikke lyst til å reise. For jeg har kjæreste hjemme. Men det har vært kongekult likevel.

Dans og fjellklatring

De to siste somrene har Fjell menighet samarbeidet med Det Norske Misjonsselskaps tenmisjonsfestival i Skottevig helt ute i den sørlandske skjærgården. Konfirmantene har deltatt på det store ungdomstreffet sammen med 450 andre ungdommer fra hele landet.

Fra morgen til sene natten har det vært full aktivitet. Bibeltimer om formiddagene. Aktiviteter som fotball, basket, fiske, silkemaling, aerobic, dans og fjellklatring etterpå, u-landsmarked og Grand Prix-show om ettermiddagen og bålkvelder, grilling, kos og interne radiosendinger i leiren om kvelden.

Over eteren formidles både ønskemelodier og hete kjærlighetserklæringer til teltleiren. For på leir hører selvsagt også flørt og forelsker til.

Ikke flaut

Konfirmantprest Terje Aannerød er overbevist om at en ukes intens leir er et fullverdig konfirmantopplegg, og gir de unge en minst like god innføring i den kristne tro som en mer klassisk konfirmanttid i kirken.

— På en leir sammen med andre ungdommer får man oppleve et kristent miljø over tid, ikke bare møte dem som er ansatt i den lokale menigheten. Dessuten er det jo mange av dem som aldri har vært på leir før. Vi har det gøy sammen med mye sprell. Men samtidig får konfirmantene med seg en tydelig forkynnelse.

— I forkant av leiren har vi hatt fire samlinger i Foldnes kirke i Fjell, og skal ha en avsluttende samling før selve konfirmasjonen i september. Da vi evaluerte det tilsvarende opplegget i fjor sommer, svarte nesten alle at de hadde fått oppleve troen på Jesus betyr i praksis. Mange svarte også at de ikke syntes det er flaut å være en kristen, sier Aannerød.

Færre timer - lærer mer

— Men kan ikke en uke på leir lett oppfattes som en kjapp snarvei til konfirmasjon?

— For noen er den kanskje det. Samtidig vet vi at dagens unge er med på svært mange fritidsaktiviteter. Ved å velge dette opplegget i sommerferien, kan de også delta i konfirmasjonsforberedelsene uten å måtte kutte ut andre aktiviteter. Men selv om vi her får færre timer sammen med konfirmantene, lærer vi dem likevel bedre å kjenne. Og de lærer mer om tro, mener presten.

— Jeg valgte dette opplegget fordi jeg ikke helt har visst hva jeg tror på. Dessuten hadde jeg lyst på en tur sammen med vennene mine, sier Linn Christin Sande.

Hun har satt spesielt pris på all sangen og musikken i det store møteteltet. Derimot synes hun det er vanskelig å snakke om opplevelsene rundt det å tro.

— Men hele leiren har vært en kjempeopplevelse. Det fine er jo at gøy og kristendom hele tiden går hånd i hånd, forteller hun.