• Butikkene lar noen handle med kortene mine selv om de er sperret, sier en fortvilet Laurynas Zurauskas.

Marerittet for den litauiske bygningsarbeideren startet 17. desember i fjor. På vei til arbeidsplassen i Bergen sentrum ble lommeboken stjålet.

— Jeg hadde parkert i Klostergarasjen og på vei over Torgallmenningen må noen ha stjålet lommeboken min som inneholdt to bankkort, forteller Zurauskas.

Sperret kortene

Da han oppdaget tyveriet om kvelden, ringte han banken og sperret kortene.

— Det var gjort en belastning på 1500 kroner via et amerikansk spillselskap før kortene ble sperret. Jeg trodde faren var over helt til jeg sjekket postkassen min. Plutselig begynte det å dumpe ned regninger fra elektronikkbutikker og telefonselskaper, sier Zurauskas.

I en av butikkene, hvor tyven hadde kjøpt en dyr Samsung smarttelefon, fikk Zurauskas se kjøpekontrakten.

SER DU FORSKJELL: Det gjorde ikke de butikkansatte.
OVE SJØSTRØM

— Underskriften på kontrakten var totalt ulik min, og jeg forstår ikke hvorfor de ansatte i butikken lot det passere, sier han oppgitt.Tyven har kjøpt to dyre smarttelefoner på kreditt ved å bruke Zurauskas stjålne og sperrede bankkort som legitimasjon.

Ber butikkansatte være våkne

Informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest, hvor Laurynas Zurauskas er kunde, ber de ansatte i butikkene om å være mer oppmerksomme.

— Hvis ikke bildet og signaturen stemmer med personen som kjøper varer, bør det ringe en bjelle. Jeg har forståelse for at det til tider er travelt i butikkene. Men slurver de ansatte med ID-sjekk, så går vi rett på brukerstedet for å få dekket tapet vårt som kortutsteder, sier Breivik.

Han oppfordret butikkene å kontakte kortutsteder ved tvil.

— Vi kan gi en kjapp tilbakemelding om kortet er sperret, sier Breivik.

Kraftig økning av ID-tyverier

ID-tyveriene på landsbasis økte 50 prosent fra 2012 til 2013. Dette dreier seg om 230.000 nordmenn, og politiet ber både kortinnehavere og butikkene om å være våkne.

— Det er en grunn til at bilde og signatur står på bankkort, sier Frode Karlsen, leder for økonomisk kriminalitet ved Hordaland politidistrikt.

— Det beste rådet vi kan gi, hvis man blir utsatt for ID-tyveri, er å anmelde forholdet og be om frivillig sperring av kreditt. Dette kan gjøres via en lenke på nettstedet ID-tyveri, sier Karlsen.

Trodde Norge var trygt

Laurynas dro fra Litauen til Norge for seks år siden.

— Jeg trodde Norge var tryggere enn hjemlandet mitt. Men det finnes selvfølgelig banditter over alt. Jeg kommer heretter til å passe på lommeboken min og være forsiktig med hvordan jeg bruker bankkortene mine.

De foreløpige to siste regningene dumpet ned i postkassen til Laurynas Zurauskas 9. januar. Tyven har klart å svindle til seg ytterlige to smarttelefoner.