• Dere lever farlig her oppe, sa brannmannen som kontrollerte leiligheten til Kristine Helland og Jeanette Kristiansen Grotle.

Fire studenter deler en leilighet i øverste etasje i et skorsteinshus i Nygårdsgaten. 140 kvadratmeter har de å boltre seg på. Fire soverom, to bad, stue og kjøkken. Og en røykvarsler på deling.

— Jeg tenker ofte på det når jeg legger meg. Hva skjer hvis det begynner å brenne her? Hvor skal jeg løpe?

Og Jeanette Kristiansen Grotle har god grunn til å bekymre seg. Det bor totalt 21 mennesker i bygården. Alle studenter. Ved en eventuell brann skal alle sammen ned samme rømningsvei, og der er det allerede nå trangt om plassen.

Peis i trappen

— Det er mye skrot her. Litt vanskelig å komme seg frem, sier Kristine Helland.

Hun klyver over to poser med tomflasker. Døren til rømningsveien lar seg ikke helt åpne. Det er bare en glippe på cirka 40 centimeter ut i baktrappen. Den er tydeligvis ikke konstruert for storvokste.

— Hvis det begynner å brenne skal både vi og naboene ut her. Vi er ni totalt.

Nedover trappen står møbler, flasker, planker og bygningsmaterialer. Man må stige over hindringer, smyge seg langs veggen, og ha en god balanse for å komme seg ned til utgangsdøren.

— Huseieren sa at vi bare kunne bruke dette som bod. De fleste av tingene som står her tilhører ham eller tidligere leieboere.

Selve hovedtrappen har huseieren tatt i bruk som lagerplass. Her er det stablet murstein, sement og fliser. Planen var, ironisk nok, å bygge peis.

Løse stikkontakter

Da brannvesenet besøkte bofellesskapet for noen uker var konklusjonen: Farlig. Veldig farlig. Sperret rømningsvei. For få røykvarslere. Pulverapparat i ustand. Intet branntau.

— For oss studenter er standarden slik. Man tilpasser seg, sier Helland.

De to studentene vedgår at de selv ikke er flinke nok til å ivareta sin egen sikkerhet, men legger også skyld på huseiere.

— Her har vi stikkontakter som er svært brannfarlige. De henger løst på veggen. Vi har måttet tape over dem for ikke å få støt. Det ga vi huseieren beskjed om da vi flyttet inn for ett og et halvt år siden. Ingenting er skjedd.