MARIT HOLM

— Selvfølgelig var jeg forberedt på at det følger ulemper med å være nærmeste nabo til en byggeplass, men jeg hadde ikke forestilt meg at jeg i flere uker i strekk skulle være forhindret fra å gå ned i min egen kjeller, sier Johansson til Bergens Tidende.

Uten rømningsvei

Hun har ingenting imot at det kommer nye, hippe leiligheter på nabotomten, men synes at selve byggeprosessen er blitt en stor belastning.

— Det er så ekkelt å være uten rømningsvei. Tenk om det begynner å brenne. Alt bråket er i grunnen verst for leietakerne mine, men jeg er bekymret for at gravingen får huset mitt til å sige. I det siste har jeg hørt hvordan det raser inni veggene. Og over helgen skal jeg få tilkjørt seks mål ved. Hvor skal jeg gjøre av det, når jeg ikke kommer inn i kjelleren? spør Johansson.

Lover å bygge mur

Jan Kristoffersen, byggeleder hos entreprenørfirmaet Donar AS, har forståelse for at Astrid Johansson er frustrert.

— Vi skal bygge 20 cm fra tomtegrensen. Da må vi nødvendigvis grave oss inn under husene på begge sider. Det er selvfølgelig spesielt. Vi skal mure opp en natursteinsmur mot Johanssons tomt, og fylle bak den. Dette arbeidet er dessverre blitt forsinket, på grunn av at vi har hatt grunnproblemer, sier Kristoffersen.

Han avviser at byggearbeidene er årsak til at bergenshuset fra 1891 siger.

— Det har vært sig i huset i mange år før vi begynte å grave her. Men vi har inngått avtale om å ordne opp i alt som blir skakt og skjevt. Branndøren skal vi fikse slik at Johansson får den opp, lover han.

Hvordan hun skal få veden i hus, er han litt usikker på.

— Men vi får prøve å lage en gangvei ned til kjelleren hennes, sier han.

INNEBYGD: - Det er en stor skam at det skal være sånn, sier Astrid Johansson, som i flere uker er blitt stengt ute fra sin egen kjeller og bakplass. På nabotomten bygges det nå 14 leiligheter pluss garasje.<p/>FOTO: HELGE SUNDE