I Skandiabankens norske hovedkontor i Fyllingsdalen er det unormalt stor aktivitet denne helgen. Ekstramannskaper er kalt inn for å få varslet rundt 1000 kunder om at kortnumrene deres kan ha blitt misbrukt etter å ha brukt minibanker i USA.

— Vi forteller dem at kortet deres kan være kopiert, og at vi ønsker å sperre det. Vi oppretter en ny konto og gir ut nye kort, forklarer informasjonsansvarlig i SkandiaBanken, Andris Hamre.

Flere tusen kort sperret

Amerikanske myndigheter er ifølge Dagbladet i gang med å etterforske organisert kopieringssvindel etter at bankkort er blitt skannet og kopiert i minibanker over hele landet.

En liste med mellom 4000 og 5000 aktuelle norske kortnumre er sendt til VISA Bankgruppe. Eierne av disse kortene har det til felles at de har brukt minibanker i USA de siste to årene

— Men kortene er langt flere enn antallet som faktisk er rammet, understreker informasjonssjef i VISA Bankgruppe, Thomas Midteide.

Han understreker at mange av kortnumrene tilhører kort som allerede er utgått, og at antallet nordmenn som faktisk får sperret kortene sine dermed er lavere enn den opprinnelige listen skulle tilsi.

Dekker tapet

Nordmenn som har brukt minibankkort i USA de siste to årene, men ikke fått telefon fra banken sin, har ifølge Thomas Midteide liten grunn til å bekymre seg.

  • Dette gjelder noen minibanker blant flere hundre tusen. Det er statistisk sett liten sjanse for at en er blitt rammet av svindelen, sier Midteide til BT.

Informasjonsansvarlig i SkandiaBanken kjenner så langt ikke til eksempler på at noen av bankens kunder faktisk er blitt svindlet.

— Men hvis det skulle skje, får kunden uansett pengene tilbake. Det blir et oppgjør mellom banken, VISA og brukerstedet, understreker Andris Hamre.

PAUL SIGVE AMUNDSEN